Строежът на АЕЦ "Пакш 2" започва през 2018 г.

Строежът на АЕЦ
Източник: iStock/Guliver

Първите дейности в рамките на строителството с участието на Русия на Пети и Шести енергоблок на унгарската АЕЦ „Пакш“ – проектът АЕЦ „Пакш 2“, могат да стартират в началото на 2018 г. Това съобщи пресслужбата на АО „Инженерингова компания „АСЕ“, която е основен изпълнител на проекта и е част от „Росатом“.

„Започваме да предаваме на клиента документацията за лицензиране и се готвим за дейности непосредствено на площадката за изграждане на АЕЦ „Пакш 2“, отбеляза вицепрезидентът по чуждестранни проекти на компанията Александър Хазин.

В съобщението се отбелязва, че АО „Инженерингова компания „АСЕ“ е преминала така наречения одит на ядрената квалификация по проекта за АЕЦ „Пакш 2“, което позволява да се пристъпи към активната фаза на реализирането на проекта за изграждане на нови енергоблокове на централата.

През март 2017 г. строителството на новите енергоблокове на АЕЦ „Пакш“ бе официално одобрено от Европейската комисия, а през април проектът получи от Агенцията по ядрена енергия на Унгария окончателен екологичен лиценз и лиценз за площадката на АЕЦ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.