Строежът на небостъргача "Златен век" окончателно спира


Строежът на небостъргача "Златен век" окончателно спира
Снимка: Министерски съвет

2906

На 15 април (понеделник) ще бъде издадена заповед за спирането на строителството на небостъргача "Златен век". Това стана ясно след среща при премиера Борисов, посветена на спорния небостъргач.

Пред Actualno.com бившият зам.-кмет на "Младост" Никола Вапцаров разказа, че в готвената заповед за спиране след завършване на административната процедура т.е. 15 април ще бъде включен аргумент за спиране на строежа "изтекло разрешително". До момента ДНСК се аргументираше за спиране на строежа само с нарушения по проекта, най-сериозното от които е конструктивна промяна. По-конкретно - не са изпълнени по проект отвори в стоманобетонна плоча за ползване на подземни нива. Отделно ДНСК констатира, че ахр. Весела Мирянова, един от собствениците на "Артекс Инжеринг", е сключвала договори и като възложител, и като строител т.е. хем строи, хем се надзирава.

Освен това, г-н Вапцаров уточни, че съгласно разяснения от главния архитект на София Здравко Здравков, разрешителното на "Артекс" важи до ноември 2018 година, тъй като имало подадени искания за промяна на инвестиционния проект и по процедура следвали удължения. На въпрос на Actualno.com какво значи това - дали ако в крайна сметка от тогава бъде счетено, че всичко построено е незаконно и колко е това построено всъщност, Никола Вапцаров каза, че около 7-8 етажа т.е. "Златен век" би станал около 26-30 метра висок. Би трябвало да бутнат всичко построено след изтичане на разрешителното, ако в крайна сметка тази хипотеза се превърне в реалност, заключи Вапцаров.

"За нас срещата беше изключително продуктивна. Благодарим на премиера Борисов, че ни събра всички на една маса, за да можем да си изложим аргументите", каза Никола Вапцаров. От Инициативен комитет "Лозенец" ще изчака една седмица и след това ще преценят дали да възобновят протестните си действия.

Няма поправка "Артекс". Законът, за който фирма "Артекс" твърди, че се прилага и за техния строеж, не се прилага. Той няма ретроактивно действие, категоричен е Вапцаров.

Констативният акт на ДНСК е връчен на фирма "Артекс" на 6 април, Дружеството разполага 7-дневен срок, в който да възрази срещу него пред съда. Следващият понеделник, 15 април трябва да бъде издадена окончателната заповед за спиране на строителството. "Тя ще бъде с мотиви първо – нарушения по време на строителството и второ – липса на презаверено разрешение за строеж", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от Агенция "Фокус".

"Ще спазим законовата процедура – след изтичане на 7-дневния срок на ДНСК ще издадем заповед за спиране на строителството. След това съдът ще каже. Ние смятаме, че законът няма ретроактивно действие – това е становището на всички нас и на премиера. И според нас тази заповед ще бъде стабилна във времето", обясни министърът.

"Следваме законовата процедура за спиране на строежа на "Златен век", не го правим под обществен натиск. След ноември 2018 г. текат дебати относно това налично ли е или не разрешителното за строеж. Има разнопосочни мнения. Но лично аз в кореспонденция с г-н Никола Вапцаров от инициативен комитет "Лозенец" съм написала, че законът няма ретроактивно действие", обясни Аврамова и посочи, че с времето специалисти и експерти са се разделили по този казус.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички