Студът може да навреди на сърцето ви

Студът може да навреди на сърцето ви
Източник: Getty Images/Guliver

Студът води до свиване на кръвоносните съдове, притокът на кръв намалява и може да предизвика инфаркт. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

При най-малките оплаквания трябва да се потърси лекарска помощ, препоръча той, като припомни кои са основите симптоми, които показват, че студеното време влияе на сърдечно-съдовата система.

“Чувствата за тежест, болка, неудобство, дискомфорт в сърдечната област, свързано понякога с изтръпване на лявата ръка са част от симптомите. Може да се получи и болка между лопатките в зависимост от това коя от коронарните артерии е засегната. Може да се наблюдават ритъмни нарушения като екстрасистолия, ускоряване на пулса. При пациенти, които имат обективни основания за това може да се стигне до изпадане в абсолютна аритмия. Тези симптоми недвусмислено говорят за проблеми, свързани със сърцето и трябва да се прибегне до експертна, квалифицирана консултация”, обясни проф. Генчо Начев.

По думите му хората трябва да следят редовно кръвното си налягане, да приемат топли течности и да сведат до минимум излагането на външни климатични условия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.