Свалят защитния купол на първи реактор на АЕЦ "Фукушима"


Свалят защитния купол на първи реактор на АЕЦ "Фукушима"
Снимка: Getty Images / Guliver

2383

В авариралата японска АЕЦ "Фукушима 1" завършват дейностите за демонтиране на защитния купол на първи реактор. Това предаде агенция КИОДО, цитирана от ТАСС.

Ликвидаторите на последствията от аварията през 2011 година успяха напълно да свалят шест от най-високо разположените панели на конструкцията. Сега може да започнат да разчистват срутванията, получили се при аварията, а след като завършат всички подготвителни работи - да извадят отработеното ядрено гориво от специалния басейн над реактора.

Защитната обвивка от шест панела от полиестер с размери 7 на 42 м, закрепени на височина около 50 м, бе издигната около първи реактор през октомври 2011 година. През октомври миналата година бе свалена пробно част от купола. Измерванията показаха, че радиационният фон не се променя. Въпреки това работата за пълното демонтиране на тази допълнителна защитна обвивка бе спряна по технически причини и поради недоволството на обществеността

В резултат на аварията на АЕЦ „Фукушима 1” на 11 март 2011 година ядреното гориво се разтопи едновременно в три реактора. Обширни територии в Япония бяха замърсени с радиоактивни вещества. От района на АЕЦ-а бяха евакуирани над 80 хиляди души.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички