Световен гигант в производството на стомана разширява бизнеса си в България


Световен гигант в производството на стомана разширява бизнеса си в България
Снимка: Министерство на икономиката

2473

Световният гигант в производството на стомана, компоненти за автомобилната индустрия, асансьори и др. ТhyssenКrupp планира разширение на операциите си в България. Това стана ясно на среща в централата на компанията в град Есен между заместник-министър Александър Манолев и Мартин Щилглер, изпълнителен директор за Източна Европа в направление „Материали“ на концерна. На нея присъстваха и Михаел Ридер, ръководител за вътрешната и външна комуникация на ТhyssenКrupp, Румен Бонев, ръководител на Службата ни по търговско-икономически въпроси в провинцията и Стефан Димитров, ръководител на Консулството на Република България във Франкфурт на Майн.

През 2005 г. ThyssenKrupp стъпва на българския пазар на метали, като се обединява с „Юпитер-Стомана“. Със своите складово-производствени бази в София, Пловдив, Русе и Бургас заема водеща позиция на пазара на метали в страната ни. По време на срещата стана ясно, че компанията планира ситуиране на нов логистичен център като към момента се разглеждат различни локации в България. Зам.-министър Манолев представи съществуващите индустриални зони и проектите за обособяване на нови. „България може да предложи редица стимули за подобни инвестиции, особено, ако изберете локация в регион с високо ниво на безработица“, подчерта заместник-министърът. Той отправи покана и делегация на немския концерн да посети България през месец октомври и на място да се запознаят с различни локации. „Сигурен съм, че България е правилното място за инвестицията, която планирате и се надявам успешното ѝ реализиране да доведе до навлизането на производства на концерна и в други сектори“, подчерта Александър Манолев.

В рамките на посещението си в Германия, заместник-министърът проведе среща и с ръководителите на направлението за производство на компоненти за автомобилната индустрия на ТhyssenКrupp. Във Франкфурт той разговаря с д-р Карстен Кроос, главен изпълнителен директор за направление „Компоненти и технологии“ и Фалк Нюсле, ръководител “Пазар и развитие“. „Aвтомобилната промишленост е един от най-бързо развиващите се сектори на българската икономика и през изминалата година се превърна в основен двигател за растеж“, посочи Александър Манолев. По думите му в сектора в България работят близо 13 хил. души, като съществува сериозен потенциал за разширяване на мощностите и разкриване на нови работни места. Той допълни, че през последните години успешни проекти в сектора са реализирали инвеститори от Германия, Франция, Япония, Турция, Великобритания, Швеция, Швейцария, САЩ и др.

Безспорно откриването на толкова много предприятия в сектора позиционира много добре България на световната карта, подчерта д-р Кроос. Той допълни, че подобни дестинации, които могат да предложат множество подизпълнители в сектора, се разглеждат с предимство при планиране на нови инвестиции. Интерес представляват и резултатите, които постига икономиката на страната в областта на информационните технологии и аутсорсинга, стана ясно по време на срещата.

Thyssen Krupp AG е германска промишлена компания, работеща най-вече в областта на стоманодобива, но също и в автомобилния и корабостроителния сектор, както и в производството на промишлено оборудване, асансьори и др. Концерна има над 156 хил. работници в повече от 200 държави по целия свят. Годишните продажби на компанията са за над 39 млрд. евро.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички