Световният пазар на петрол се връща към баланса, твърдят от МАЕ

Световният пазар на петрол се връща към баланса, твърдят от МАЕ
Източник: iStock/Guliver

Има сериозни признаци, че световният петролен пазар се връща към баланса, а запасите от петролни продукти в индустриализираните държави скоро ще паднат под средната им стойност. Това съобщи Международната агенция по енергетика, цитирана от БГНЕС.

Наблюдаваните резултати са отчетени след като ОПЕК и няколко други страни извън организацията се споразумяха да намалят производството си в отговор на високите запаси и ниските цени на черното злато.

Експертите посочват, че производството на суров петрол от ОПЕК падна през август за първи път от пет месеца насам, както заради съкращаването на производството, така и заради неблагоприятната политическа среда в Либия, която повлиява икономиката.

10-те страни извън ОПЕК, които са част от пакта за съкращаване на доставките, вече намалиха производството си с 270 000 барела на ден през август спрямо юли.

МАЕ спомена и въздействието на урагана „Харви”, който засегна САЩ преди дни.

"Що се отнася до Харви, прекъсването на местните петролни функции се облекчава с всеки изминал ден и ефектът му върху световните пазари вероятно ще бъде относително краткотраен", посочват специалистите.

МАЕ също така повиши прогнозата си за ръст в световното търсене на петрол, след като жаждата за суров петрол нарасна много силно през второто тримесечие на тази година.

„Глобалното търсене на петрол вече се повиши с 1,6 милиона барела на ден до средно 97,7 млрд. долара през 2017 г., благодарение на оживеното потребление в Европа и Съединените щати”, казват от там.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.