Световните агенции скочиха срещу Google и Facebook заради кражбата на съдържание

Световните агенции скочиха срещу Google и Facebook заради кражбата на съдържание
Източник: iStock/Guliver

Най-големите световни и европейски информационни агенции подписаха съвместна декларация срещу кражбата на новини от страна на Google и Facebook.

Това е най-тежкото и най-остро обвинение до момента срещу световната търсачка и най-голямата социална мрежа. Подписалите се под декларацията поискаха депутатите в Европейския парламент да вземат решителни мерки за защита на авторското право. Сред 18-те подписали декларацията са ръководителите на AFP, германската ДПА, Британската агенция, Анадолската агенция и др.

"Безсрамният грабеж на съдържанието на информационните агенции и приходите от разпространението им, което се извършва от интернет-гигантите, застрашава потребителите и демокрацията", се казва в декларацията, цитирана от БГНЕС.

"При спада на продажбата на вестници, единствената надежда е въвеждането на приходи от интернет. Но, големите интернет-играчи чисто и просто напълно безплатно събират плодовете от работата на издателите и агенционни журналисти. Резултатът е обедняване на цялата индустрия", предупреждават ръководителите на севтовните агенции, които осъждат поведението на Google и Facebook и ги обвиняват в "тотална лъжа", че това застрашавало свободата в интернет.

"Единственото нещо, което искаме е тези, които крадат, да си плащат", пише в декларацията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.