Световните енергийни нужди ще достигнат своя връх през 2030 г.


Световните енергийни нужди ще достигнат своя връх през 2030 г.
Снимка: Панир Пловдив

3063

Глобалните енергийни нужди ще достигнат своя връх през 2030 г., повлияни от новите технологии и по-строгата световна енергийна политика. Това сочат прогнозите на Световния енергиен съвет.

Резултатите от проучване относно бъдещата употреба на енергия в световен мащаб, проведено от учени, енергийни компании и публичния сектор, сочат, че се очертава коренно различно бъдеще за този сектор, което те наричат „Големия преход“. Данните от изследването им са обявени малко преди Световния енергиен конгрес в Истанбул и предвиждат енергийните нужди (включително транспортни горива, за отопление и електричество) да достигнат своя пик през 2030 г., след което ще започнат да се понижават.

Междувременно, докато те намаляват, ще се увеличи употребата на електричество. До 2060 г. тя ще нарасне двойно, пише The Guardan.

Експертите предвиждат все повече да расте добивът на енергия от слънцето и вятъра, докато нефтът и въглищата не изчезнат съвсем от енергийния микс. През 2014 г. соларните и вятърните системи са осигурявали 4% от световната енергия, но се очаква това количество да достигне 39% до 2060 г. Същевременно се прогнозира нарастване и на добива на енергия от водни и ядрени източници.

Според Световния енергиен съвет има няколко възможни сценария за бъдещето. Един от тях предвижда през 2060 г. изкопаемите горива да доставят между 50% и 70% от енергията по света, а според друг – употребата на петрол да достигне своя връх през 2060 г. и след това да започне да спада.

Преминаването от автомобили, задвижвани от изкопаеми горива, към такива, които се движат с алтернативни, ще е една от най-трудно постижимите задачи в плана за декарбонизиране на употребата на енергия, смятат анализаторите от енергийния съвет. През 2014 г. 92% от колите се движат с гориво, но в положителните прогнози се очаква тази цифра да спадне до 78%-60% в близкото бъдеще.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички