Светът вече дължи рекордните 250 трлн. долара

Светът вече дължи рекордните 250 трлн. долара
Източник: iStock

Световният дълг достигна рекордните над 250 трлн. долара през първата половина на годината, воден от скока на заемите в САЩ и Китай, според доклад на Институтът по международни финанси.

Според института глобалният дълг е нараснал със 7,5 трлн. долара през първите 6 месеца на 2019 г. Общата сума на задълженията достига 250,9 трлн. долара в края на този период и ще надхвърли 255 трлн. долара до края на 2019 г.

Основните "виновници" за повишаването на дълга Китай и САЩ са отговорни за 60% от натрупаните задължения. Задълженията на развиващите се страни също достигат нов рекорд от 71,4 трлн. долара (220% от БВП), се посочва в доклада на експертите, цитиран от CNBC.

Рекордно ниските лихви и задълбочаването на световните пазари на облигации са основните причини за повишаването на нивата на дълга.

Въпреки това държавите с голям (Италия, Ливан) или бързо растящ дълг (Аржентина, Бразилия, Южна Африка и Гърция) може да бъдат ограничени в задлъжняването, тъй като възможностите за допълнителни финансови стимули намаляват.

Международният валутен фонд (МВФ) наскоро предупреди, че може да спрат плащанията по почти 40% от корпоративния дълг (19 трлн. долара) в големите икономики в случай на нов световен икономически спад.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.