Свиват субсидиите за устройствени планове на общините


Свиват субсидиите за устройствени планове на общините
Снимка: БГНЕС

1842

Въпреки че държавата от няколко години финансира изработването на общи устройствени планове на общините, напредъкът в тази област не е впечатляващ. Регионалното министерство ще задели 4.1 млн. лв. за подкрепа на общините през тази година, но най-вероятно сумата ще се окаже недостатъчна. Субсидията по това направление всяка година намалява, а процедурата е тежка и най-вероятно това спира част от общините да кандидатстват.

Според одобрените правила помощта от държавата ще покрива до 70% от разходите за изработване на задания, но не повече от 15 850 лв. Средствата за поръчките на самия план и финансирането му ще зависят изцяло от общината. МРРБ ще финансира общини, които са кандидатствали след 2016 г. Процедурата обаче е тромава. Първо е необходимо да се изготви задание за проектиране. Изготвя се предварителен проект на общия устройствен план и екологична оценка. Доста често тези разработки не се вместват в определените срокове. Освен това по-малките и по-бедни общини рядко разполагат с необходимите специалисти, съобщава в. "Сега".

Показателно е, че само 12 от 265 общини са имали действащи общи устройствени планове през 2016 г. По-голямата част от останалите са предприели действия, но в крайна сметка са останали на различни етапи от провеждането на процедурата. В същото време всяка година парите, отпускани от държавата по това направление стават все по-малко. През 2015 г. сумата е била 5 млн. лв., а през 2017 г. - 4.5 млн. лв.

От МРРБ съобщиха пред вестника, че през предходните 2015 и 2016 г., в изпълнение на одобрените за всяка съответна година условия, са сключени 184 споразумения с общини - бенефициенти за финансово подпомагане и изработването на задания и проекти на общи устройствени планове. МРРБ обаче не представи данни каква част от общините имат готови планове в края на 2017 г.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички