Свърши инсулинът в аптеките, НЗОК: Нямаме правомощия


Свърши инсулинът в аптеките, НЗОК: Нямаме правомощия
Снимка: БГНЕС

3907

Традиционно в началото на всяка година страдащите от диабет Тип 1, които се нуждаят от ежедневен прием на инсулин, се сблъскват с липса на лекарства в аптечната мрежа.

Сега пациентите, нуждаещи се от Хумалог се сблъскват със същите проблеми, които вече изпитаха приемащите НовоРапид, например. Отговорът на НЗОК е, че касата няма правомощия да упражнява контрол при търговията на едро с лекарствени продукти.

Изявлението на касата идва заради множество сигнали за липса в аптечната мрежа на страната на лекарствените продукти Humalog Solution for injection 100 IU/ml - 3 ml и Humalog KwikPen Solution for injection 100 IU/ml - 3 ml.

От НЗОК твърдят, че са провели кореспонденция с упълномощения представител на притежателя на разрешението за употреба (ПРУ) „Ели Лили експорт България”.

От компанията са уведомили, че в България се осъществява редовен внос на посочените лекарствени продукти два пъти месечно, като са предоставили данни за внесените количества по месеци за 2016 година. От предоставените данни е видно, че внесените количества са повече от необходимите (заплатени) от НЗОК опаковки.

Не е в правомощията на НЗОК да упражнява контрол при търговията на едро с лекарствени продукти, в това число и при осъществяване на некоректни практики (паралелен износ). Аналогичен е случаят и с лекарствените продукти за лечение на епилепсия, заявяват от касата.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички