Съд забрани разширяване на най-голямата въглищна мина в Румъния

Съд забрани разширяване на най-голямата въглищна мина в Румъния
Източник: iStock

Букурещки съд блокира разширяването на въглищния рудник Рошия в Горж, който е най-големият в Румъния.

През 2016 г. най-голямата енергийна компания в страната – Complexul Energetic Oltenia се опита да разшири съществуващия рудник за лигнитни въглища с площ от 14 570 декара в Рошия с още 2800 декара. 2350 от тях са покрити с гори, които трябва да бъдат унищожени.

По време на двугодишната съдебна битка неправителствената организация Bankwatch Romania твърди, че разширяването първоначално е било предоставено без да се обяснят последиците на местните жители и без оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), пише Emerging Europe.

Според организацията мината ще замърси района, включително подземните води, и ще има негативно влияние върху застрашени видове.

Забраната ще се отрази тежко на Complexul Energetic Oltenia, която има повече от 13 000 служители в края на 2017 г., но е освободила стотици работници през последните години. Профсъюзът на компанията реагира остро, като обвини мениджърите ѝ в некомпетентност и заяви, че екологичните групи "всъщност не се борят за околната среда".

"Крайно време е Румъния да разработи реалистична стратегия, която да гарантира, че замърсяващите и скъпи източници на енергия, като въглища, се заменят с устойчиви, като в същото време се запази заетостта в минните райони", каза Александру Мустаца, активист на Bankwatch в Румъния, приветствайки решението на съда.

Мустаца изтъкна, че Румъния е една от едва седемте държави в Европейския съюз, които не са определили дата за отказване от въглищата. В този контекст даването на зелена светлина на новите въглищни мини ще измами местните жители и миньорите.

Въглищата представляват 24 на сто от производството на енергия в страната през 2018 г., по данни на румънското министерство на енергетиката.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.