Съд забрани разширяване на най-голямата въглищна мина в Румъния


Съд забрани разширяване на най-голямата въглищна мина в Румъния
Снимка: iStock

7221

Букурещки съд блокира разширяването на въглищния рудник Рошия в Горж, който е най-големият в Румъния.

През 2016 г. най-голямата енергийна компания в страната – Complexul Energetic Oltenia се опита да разшири съществуващия рудник за лигнитни въглища с площ от 14 570 декара в Рошия с още 2800 декара. 2350 от тях са покрити с гори, които трябва да бъдат унищожени.

По време на двугодишната съдебна битка неправителствената организация Bankwatch Romania твърди, че разширяването първоначално е било предоставено без да се обяснят последиците на местните жители и без оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), пише Emerging Europe.

Според организацията мината ще замърси района, включително подземните води, и ще има негативно влияние върху застрашени видове.

Забраната ще се отрази тежко на Complexul Energetic Oltenia, която има повече от 13 000 служители в края на 2017 г., но е освободила стотици работници през последните години. Профсъюзът на компанията реагира остро, като обвини мениджърите ѝ в некомпетентност и заяви, че екологичните групи "всъщност не се борят за околната среда".

"Крайно време е Румъния да разработи реалистична стратегия, която да гарантира, че замърсяващите и скъпи източници на енергия, като въглища, се заменят с устойчиви, като в същото време се запази заетостта в минните райони", каза Александру Мустаца, активист на Bankwatch в Румъния, приветствайки решението на съда.

Мустаца изтъкна, че Румъния е една от едва седемте държави в Европейския съюз, които не са определили дата за отказване от въглищата. В този контекст даването на зелена светлина на новите въглищни мини ще измами местните жители и миньорите.

Въглищата представляват 24 на сто от производството на енергия в страната през 2018 г., по данни на румънското министерство на енергетиката.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички