Съдебно решение породи съмнения, че на къмпинг "Корал" ще се строи

Съдебно решение породи съмнения, че на къмпинг

Ще може или няма да може да се строи на популярния къмпинг "Корал" при Царево? Този въпрос отново стана актуален след излязло решение на Върховния административен съд (ВАС) по стар казус с искане за издигане на хотелски комплекс. Става въпрос за "Корал резидънс", като инвеститорът е "Витатур инвест" АД, като негов праводател е "Прайм Пропърти БГ".

За строежа има разрешение от главния архитект на Царево, но то е спряно от РДНСК-Бургас. Тричленен състав на ВАС обаче счита, че имотът е урбанизиран и "липсват доказателства за съществуването на дюни като част от територията на плаж "Лозенец Кум Кашла".

Всъщност, съдът казва, че чак на 19 септември 2014 година са издадени специализирана карта и регистър, които показват наличие на пясъчни дюни, но строителните книжа са издадени години по-рано – още през 2006 година. Затова и ВАС счита, че има "евентуална незаконосъобразност на строителните книжа". Освен това съдиите Светлана Йонкова, Таня Радкова и Анелия Ананиева считат, че всъщност няма установено от РДНСК нарушение – наличие на ОВОС от РИОСВ-Бургас и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). А РДНСК трябва да плати 960 лева съдебни разноски.

Природозащитникът Тома Белев написа в профила си във Facebook, че според него няма да се строи на "Корал".

"ВАС обясняват, че РДНСК са издали незаконосъобразен акт, а не че е разрешено да се строи", твърди той.

Белев публикува и становище на РИОСВ-Бургас за местността Алепу при Созопол, според което там има 560 кв. метра дюни, които са засипани със земна пръст. Още когато стана ясно, че там се строи и последваха обяснения как строежът всъщност щял "да подпира" свлачище, имаше публикувани снимки във Facebook и твърдения, че има нарочно засипани с пръст дюни.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.