Съдът отхвърли жалба на прокуратурата срещу поскъпването на газа


Съдът отхвърли жалба на прокуратурата срещу поскъпването на газа
Снимка: Getty Images

2729

Софийският административен съд отхвърли жалбата на Върховна административна прокуратура срещу увеличаване цената на природния газ.

Това става ясно от решение № 311 от 12 януари тази година.

Припомняме, че през април 2017 г. Върховна административна прокуратура обяви, че ще протестира пред Административния съд решението на КЕВР от 31 март 2017 г. с което цената на природния газ се повишава с 29,6%.

Според обвинението регулаторът не е спазил процедурата, която сам е определил при определяне на цената на природния газ и затова прокуратурата протестира увеличението. Именно този скок в цената на синьото гориво повлече след себе си и парно и топла вода, които поскъпнаха с между 18 и 38% в страната. Въпреки това дори съдът да определи като незаконна по-високата цена на природния газ тя няма да бъде отменена със задна дата и ще продължи да действа. Прокуратурата оспорва още и решенията за поскъпване на парно и топла вода.

Според съда обаче решението на КЕВР съдържа подробни мотиви, като са посочени фактическите и правни основания за издаването му.

"Неоснователен е доводът в протеста за неспазване на принципите на ценообразуване по ЗЕ, конкретно на принципа на прозрачност. В административната преписка се съдържат всички данни и документи, необходими и послужили за издаването административния акт и за утвърждаването на съответния размер на цени. Ясно описан и установим е механизмът, по който са определени посочените в решението ценообразуващи елементи и цените", пише още в решението на Административния съд.

То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14 –дневен срок от получаването му.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички