Съдът прекрати делото срещу поскъпването на билетите за градски транспорт в София


Съдът прекрати делото срещу поскъпването на билетите за градски транспорт в София
Снимка: БГНЕС

4917

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбите на граждани срещу поскъпване на билета за градски транспорт в София и обезсмисли решението на първа инстанция по делото, с което отмени новата цена. Новината съобщиха от организацията "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи", която бе основен двигател на делото.

20 дни преди заседанието пред ВАС със свое Решение № 178 по протокол № 51 от 05.04.2018 г. Столичен общински съвет прие изцяло нова Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на СО, като е отменил действащата до приемането ѝ наредба, предмет на образуваното дело.

С оглед на това, ВАС в своите мотиви посочва, че „след като нормативният административен акт е отменен, той е престанал да бъде част от позитивното право и затова за оспорващите не е налице непосредствен правен интерес от отмяната на този акт, респективно от продължаване на съдебното производство, което е образувано по оспорването“, уточняват от организацията.

Решението на ВАС е окончателно, но е подписано с особеното мнение на съдия Жанета Петрова, която е и председател. Тя казва, че не е съгласна с мотивите на колеги си Светлана Борисова и Аглика Адамова, че с новата наредба на общината е отпаднал правният интерес на жалбоподателите. "Всъщност те имат имат безспорен интерес да установят незаконосъобразността на подзаконовия нормативен акт независимо от последвалата отмяна", се казва в особеното мнение.

Делото срещу промени в наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община бе заведено след жалби на граждани и на сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи". През 2016 година без мотиви, общинският съвет прие изменение в наредбата, според което билетчето за еднократно пътуване в градския транспорт скочи с 60% и започна да се продава за 1,60 лв.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички