Съдът реши: Няма да се отлага делото за КТБ


Съдът реши: Няма да се отлага делото за КТБ
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

2211

Няма процесуална пречка банкерът Цветан Василев да се яви пред Специализирания наказателен съд в България. Това реши съдът на разпоредително заседание. На такъв вид заседание се решава дали процедурата на производството е редовна или не. Решението беше взето, след като и прокуратурата, и защитата на Василев изложиха своите аргументи - съответно в подкрепа делото реално да тръгне и да бъде спряно засега.

"За" и "против"

Прокуратурата се аргументира, че банкерът е редовно призован и няма пречки делото да стартира. Прокурор Даниела Начева обяви, че може да се върви дори към задочно производство, в отстъствието на Цветан Василев. Според нея делото за екстрадиция също не пречка, като припомни, че то тече от над 3 години и ако банкерът е искал да бъде екстрадиран, за да се яви пред съда, е имал такава възможност.

Адвокатите на Цветан Василев на практика настояха, че съдът в Белград не позволява клиента им да се изправи пред българския съд. Те посочиха, че Василев е с мярка за неотклонение и дори да иска да присъства, той ще наруши сръбското законодателство. Обвинението, обаче, отвърна, че решението на съда в Сърбия е от 2015 година и налага мярка "подписка" на Василев, което означава, че банкерът може да напуска страната, ако преди това уведоми съда.

Защитниците на останалите обвиняеми обявиха, че спрямо клиентите им няма пречки за даване на ход на делото, но подкрепиха аргументите относно неявяването на Василев.

Припомняме, че досега три пъти делото "КТБ" не стартира, поради неявяване на някои от обвиняемите, начело с Василев. От всички тях обаче само Василев е извън българска юрисдикция. Досега той не е проявил ни най-малко желание да дойде доброволно в България и публично обяви на няколко пъти, че не се доверява на българската прокуратура, на българското правосъдие и счита, че има опасност за живота му, ако се върне на българска територия.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички