Съдът забрани на "Булгартрансгаз" да сключи договор с руския кандидат за "Турски поток"


Съдът забрани на "Булгартрансгаз" да сключи договор с руския кандидат за "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

3919

Върховният административен съд (ВАС) окончателно забрани на държавната компания "Булгартрансгаз"да подпише договор със свързаното с руската ТМК обединение "Газово развитие и разширение в България", докато не приключи спорът за отстраняването на саудитския консорциум "Аркад". Определението на съда потвърждава решението на Комисията за защита на конкуренцията, която отмени странното решение на "Булгартрансгаз" да подмени избрания строител на "Турски поток" през българска територия. Това предаде Mediapool.

В края на май държавната компания декласира саудитския консорциум "Аркад" и обяви, че една от най-големите инфраструктурни поръчки – на стойност над 2 млрд. лв. - отива при втория претендент- свързаното с Русия обединение "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ).

"Аркад" бе определен за победител за строежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, тъй като единствен влизаше в стойността на поръчката. ГРРБ предложи далеч по-висока цена. Изненадващо обаче "Булгартрансгаз" реши да декласира "Аркад" с мотива, че не е подал навреме изискваните документи за сключване на договора. Точно когато изтекъл крайният срок за внасянето им, конкурентът ГРРБ подобрил значително офертата си и тя паднала под цената на "Аркад". Така газовият оператор сметна, че "Аркад" се отказват от поръчката и реши да я даде на ГРРБ.

Според КЗК това решение е незаконосъобразно и договорът трябва да бъде възложен на "Аркад".

Решението на антимонополния орган е потвърдено от ВАС, който се е произнесъл по казуса на 11 юли.

Едновременно с това КЗК отказа предварително изпълнение на оспорваната поръчка и така държавният газов оператор не можа да сключи договор с "Газово разширение и развитие в България", което блокира започването на строежа на газопровода, който българското правителство планираше да изгради в необичайно кратки срокове. Ангажиментът му към "Газпром" беше още от началото на 2020 г. да се осигури техническа възможност за пренос на газ към Сърбия. Към момента постигането на тази цел е практически невъзможно.

КЗК се мотивира, че спирането на поръчката не застрашава важни държавни или обществени интереси и закъснението на изпълнението ѝ няма да доведе до значителна трудно поправима вреда, тъй като в момента страната ни има работеща газопреносна мрежа.

Предстои да се види какво ще предприеме "Булгартрансгаз", която вече пое риска да се забави със сроковете, като избра да обжалва решението на КЗК и пред върховния съд, за да наложи за изпълнител консорциума "Газово развитие и разширение в България".

В него участват водещите в изграждането на газопроводи италиански компании "Бонатти С.П.А." и "Макс Щрайхер С.П.А.". Третият им партньор е "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л." - клон България. Видно от Търговския регистър, този клон е основан в началото на януари 2019 г., очевидно с цел да участва в търга. Неговият предмет на дейност е: "Проектиране, техническо консултиране и строителство на газопровод в България и експлоатация и управление на този проект; b Други инвестиционни и търговски сделки и дейности; и c. Всякакви други дейности, които не са забранени от закона".

Компанията майка е регистрирана в Люксембург и се представлява от руския гражданин Aндрей Владимирович Пархомчук, който е свързан с руската компания "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски.

"Комплишънс дивелъпмънт" има клон и в Белград, което е логично с оглед на обстоятелството, че "Газпром" ще строи газопровода по трасето на "Турски поток" от българската до унгарската граница.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички