Съдът: Не е проблем, че шефка на БНБ си е изтеглила парите от КТБ часове преди срива


Съдът: Не е проблем, че шефка на БНБ си е изтеглила парите от КТБ часове преди срива
Снимка: БГНЕС

3037

Бившият ръководител на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска си е изтеглила парите часове преди затварянето на КТБ, но това не значи, че има конфликт на интереси. Реакцията ѝ е била "естествена" и не се касае за действия, настъпили заради вътрешна информация за предстоящото затваряне на четвъртата най-голяма по онова време банка в България. Това гласи решението на съдия Любка Петрова от Административния съд в София, цитирано от в. "Сега".

Със съдебното решение всъщност се отменя решение на КПКОНПИ, че Кордовска, която в момента е зам.-шеф на УС на Фонда за гарантиране на влоговете, е в конфликт на интереси.

Според съдията по това време е имало достатъчно публична информация за състоянието на КТБ и не е било нужно да се ползва вътрешна информация. Припомняме, че затварянето на банката в края на юни, 2014 година, доведе до блокиране на сметки и влогове в продължение на около 5 месеца.

Прокуратурата изобщо не е участвала по делото в административния съд, за да защити държавния и обществения интерес. Тя не се е противопоставила на довода, че банковата ръководителка "не е направила нищо по-различно от останалите няколко хиляди граждани, търговски организации и държавни дружества, които и без да разполагат с т.нар. вътрешна информация са започнали изтегляне на средствата си".

Според съда КПКОНПИ нито твърди, нито е доказала, че Кордовска е извършила нещо, което да я постави в конфликт на интереси. За да има конфликт, трябвало частният интерес да влияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на служебните правомощия.

Административният съд изцяло приема твърденията на адвоката на Кордовска: "От 12 до 20 юни 2014 г. цяла България се беше изредила да си тегли депозитите от КТБ, включително е известен и фактът, че това теглене на депозити продължи и на 20 юни до момента, в който ръководството на КТБ пусна искане до Централната банка за налагане на процедурата по специален надзор".

Комисията е осъдена да плати на Кордовска 621 лв. разноски. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Миналия май - 4 години след подаването на сигнала, КПКОНПИ установи, че в последните работни минути на 19 юни 2014 година, точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение и на Кордовска, тя е изтеглила на каса от банката 64 195 евро. Вътрешната информация я е поставила в привилегировано положение спрямо останалите вложители на КТБ, прие комисията. От 18 юни в банката на Цветан Василев е действала надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката, следователно в края на деня на 19 юни, когато е извършено тегленето, е била наясно, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на следващия ден БНБ ще заседава за поставянето ѝ под специален надзор. Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители, включително и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички