Сърбия ни изпреварва със строежа на "Турски поток"

Сърбия ни изпреварва със строежа на Турски поток

Сръбската част от газопровода "Турски поток" ще бъде завършена до края на тази година, заяви сръбският президент Александър Вучич по време на среща с председателя на Съвета на Руската федерация Валентина Матвиенко, предаде ТАСС.

"Скъпа Валентина Ивановна, ние ще приключим всичко, както обещахме, преди края на годината. Но мисля, че българите няма да са готови", е казал Вучич в отговор на въпрос дали проектът ще бъде завършен и дали има някакви въпроси към руската страна,

Първата част на 403-километровия участък от газопровода през Сърбия бе завършена в средата на август. Той се простира от българската граница до град Куприя. Продължават строителни работи във втория участък от Куприя до р. Дунав. Цялото трасе през Сърбия ще се състои от 4 участъка, като по график трябва да бъде готово до края на годината.

Сърбия изпревари България със започването на нейния участък от газопровода. През март 2019 г. бяха получени необходимите регулаторни одобрения, а строителните дейности стартираха през април. Проектът се реализира от съвместно предприятие на руския газов гигант "Газпром" и сръбската държавна компания "Србиягас".

Сръбският участък на "Турски поток" ще започва край град Зайчар близо до българската граница и ще премине границата с Унгария в близост до град Хоргош. Входящият капацитет на газопровода ще бъде около 13,88 млн. куб. м газ на ден, а изходният му капацитет може да възлиза на около 10 млн. куб. метра.

По план сръбската част на газопровода може да започне да доставя газ до края на април 2020 г. Това обаче ще е възможно чак когато е готово 474-километровото трасе през България. Поради неколкомесечното забавяне, при настоящия график то ще бъде завършено около юни 2021 г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.