Сърбия прави ключова магистрала за 468 млн. евро

Сърбия прави ключова магистрала за 468 млн. евро
Източник: Putevi Srbija

Сърбия започна строителството на поредната си магистрала, която ще свързва Рума с Лозница в северната част на страната. Рума се намира близо до Сремска Митровица, а Лозница е почти на границата с Босна и Херцеговина.

Магистралният път, който ще гарантира по-бърз транспорт от Белград до границата с Босна, трябва да бъде завършен до 2023 г., а изпълнител е азербайджанската строителна компания Azvirt.

Проектът за 467.5 млн. евро предвижда изграждането на 21-километрова магистрала, свързваща Рума с Шабац, 1,3-километров мост над река Сава и 55-километрова скоростна отсечка между Шабац и Лозница. Общата дължина на пътя е 77 км.

Президентът Вучич, министърът на инфраструктурата Зорана Михайлович и посланика на Азербайджан участваха в тържествената първата копка на магистралата

"Избрахме пътя, който залага на пътища, растеж и развитие, по-красива и по-добра, по-подредена и прилична Сърбия. Свързваме всички части на Сърбия, което означава повече инвеститори, защото всеки иска да дойде, когато има пътища", каза сръбският президент Александър Вучич на официалната церемония.

По думите му благодарение на строящите се пътища сърбите ще бъдат по-близо до всички останали в региона. "Нямаме намерение да спираме дотук и се стремим да продължим да строим", увери той.

През ноември сръбското правителство подписа споразумение за изграждането на магистралата с Azvirt. Трасето Рума-Шабац ще бъде изградено след 3 години, а участъкът между Шабац и Лозница ще бъде завършен до края на 2023 г., заяви тогава Александър Вучич.

През септември 2018 г. стана ясно, че правителството на Азербайджан ще отпусне заем от 210 млн. евро на Сърбия в подкрепа на изпълнението на проекта.

Магистралата е един от приоритетните проекти на Сърбия в автомобилния транспорт, тъй като маршрутът е важен за развитието и свързването на Срем, Мачва, Западна Сърбия и Войводина.

Проектът е от ключово значение и за връзката на тези части от Сърбия с останалата част на Западните Балкани, и особено с Босна и Херцеговина.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.