Сърбия се страхува да не я оставим без газ

Сърбия се страхува да не я оставим без газ
Източник: Getty Images/Guliver

Малко вероятно е доставките на газ за Сърбия и Унгария доставени по газопровода "Турски поток" да бъдат достатъчни, обяснява българският енергиен експерт Христо Казанджиев, цитиран от "Спутник" и сръбски медии.

"Доставките по втората линия изглеждат много проблематични. Малко вероятно е доставките на природен газ през Балкански поток да бъдат реализирани в близко бъдеще. Нито в далечното бъдеще", обяснява Казанджиев.

Той говори и за изявлението на руския президент Владимир Путин, че България умишлено забавя изграждането на газопровода "Турски поток" на своята територия.

Казанджиев заяви, че и в този случай е необходимо да се припомни ситуацията, свързана с изграждането на газопровода "Южен поток", защото руският президент правеше подобни изявления, преди Москва да се откаже от "Южен поток".

"Това много ми напомня за сценария, който се случи с проекта" Южен поток ". Не забравяйте, че след подобно изявление проектът беше прекратен. Облаците се натрупват по заплашителен начин", обяснява Казанджиев пред TV+1.

Сръбският президент Вучич, обясни в Сочи, че очаква Русия да съдейства за доставките на газ, от които зависи цялата сръбска промишленост, като посочи, че "газът се превръща в ключов проблем за нас".

Припомняме, българският премиер Бойко Борисов увери, че България ще построи газовата си мрежа в срок в отговор на думите на Путин, че "Турски поток" може да заобиколи България, ако страната ни продължи да бави проекта.

Борисов увери, че българският участък от газопровода се строи с пълна пара, спазват се всички европейски правила и ще бъде готов на 31 май. По-късно руският посланик в София Анатолий Макаров потвърди, че при срещата им Борисов директно му е обещал руският газ да потече към Сърбия на тази дата.

На 6 декември руски депутат заяви, че сме загубили статута си на газов хъб, заради забавяне на изграждането на "Турски поток". Същият ден енергийният министър Теменужка Петкова увери, че няма забавяне.

България е готова до 2020 г. да обезпечи транзитните доставки на газ в Гърция и Северна Македония по тръбопровода "Турски поток", заяви на 9 декември изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

В края на ноември, Русия покани Унгария да се присъедини към газопровода "Турски поток".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.