Съществува риск Украйна да фалира


Съществува риск Украйна да фалира
Снимка: Getty Images/Guliver

1484

Министърът на финансите на Украйна Наталия Яреско заяви, че страната й се нуждае от допълнителна международна финансова помощ, освен пакета от 40 млрд. евро, за който се споразумя Киев с МВФ и ЕС.

Тя каза в интервю за вестник The Financial Times, цитирано от ТАСС, че съществува риск Украйна да изпадне в несъстоятелност. "Твърдо считам, че "седморката" и честно казано също и Г-20 сега носят отговорност за това да бъде оказана помощ на Украйна в по-големи мащаби", каза Наталия Яреско. Сега в много столици се води напрегната дискусия дали да се предостави на Украйна отбранителна военна подкрепа или не.

"Дали обаче ще предоставят военна подкрепа или не, финансовата помощ е от ключово значение", добави тя. В интервюто Яреско отправя благодарност на МВФ и останалите кредитори за оказаната помощ, но заяви, че тя трябва да се разшири, тъй като една фалирала държава ще им струва много повече. Украинският финансов министър изказа недоволство от това, че Великобритания не е предоставила на страната й финансова помощ и че САЩ и ЕС водят дискусии кой да даде повече на Киев.

"В крайна сметка аз чувам спора между страните за това как да се подели тежестта. Американците казват, че европейците трябва да направят повече, а европейците казват, че американците трябва да направят повече", казва още Яреско.

В свое изявление пред парламента през февруари британският премиер Дейвид Камерън заяви, че без провеждането на реформи в Украйна, включително без борба с корупцията, международната помощ за тази страна ще потъне в черна дупка. Той изказа и мнение, че за Украйна една добра програма за реформи ще окаже такъв ефект както милиарди долари кредити.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички