ТЕЦ "Марица-изток 2" пак закъса за пари


ТЕЦ "Марица-изток 2" пак закъса за пари
Снимка: БГНЕС

3710

Въпреки заявката на служебния министър на енергетиката Николай Павлов, че оставя държавните фирми стабилни, се оказва, че ТЕЦ "Марица-изток 2" няма оборотни средства и пари за инвестиции. Това разкрива доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Държавната централа дължи 260.1 млн. лв. на принципала си - Българския енергиен холдинг (БЕХ). Разчетите на КЕВР показват, че "Марица-изток 2" няма пари да обслужва текущите си задължения, липсват й и пари за инвестиции.

Макар финансовите отчети на дружествата все още да не са обобщени, държавната централа ще завърши 2016 г. със загуба от около 94 млн. лв. спрямо 72 млн. лв. година по-рано. Основната причина за влошения финансов резултат са намалените приходи от продажби, които падат с 14%. Приходите на теца се свиват до 536.4 млн. лв. спрямо 626.5 млн. лв. година по-рано, отчитат от ръководството на дружеството пред КЕВР, предава Investor.

Все пак има доза оптимизъм - прогнозите за идните години вещаели намаляване на загубите - до 29.1 млн. лв. през 2017 г., и постепенно излизане на печалба през 2019 г. Планира се това да стане благодарение на увеличаване на приходите от продажба на ток и студен резерв - все фактори, които зависят от КЕВР и които пряко влияят на цената на тока за бита.

Междувременно във вторник стана ясно, че тецовете могат да кандидатстват за по-либерални емисионни норми. Това означава, че въпреки гласувания от ЕК в края на април документ за по-строги изисквания за допустими емисии на вредни вещества, централите "в заварено положение" ще могат да работят при по-свободен режим.

Документът за строгите норми породи остри дебати за бъдещето на тецовете в България, като страната ни възрази срещу приемането му от Брюксел. Аргументът бе, че не е отчетена в достатъчна степен спецификата на местните лигнитни въглища от басейна "Марица-изток". Против приемането на новите правила бяха още седем страни - Чехия, Полша, Германия, Румъния, Финландия, Словакия и Унгария. Независимо от това документът беше приет от ЕК с 20 гласа "за" и 8 "против".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички