ТЕЦ на Ковачки горял биомаса, защото му омръзнало да чака разрешение


ТЕЦ на Ковачки горял биомаса, защото му омръзнало да чака разрешение
Снимка: БГНЕС

4468

Поискахме да горим биомаса преди над година - досега не сме получили отговор и почнахме да горим. Вие какво ще направите, ако толкова време не получавате отговор? Това заяви ръководителят на "Топлофикация София" Любомир Спасов пред bTV, след като снощи стана ясно, че МОСВ отново пуска котли 4 и 5 на ТЕЦ-а да заработят. Те бяха спрени на 5 септември, защото предприятието е горило незаконно биомаса.

Спасов обаче подчерта, че всъщност били намерени 90 тона бали слама, а не че проверяващите хванали ТЕЦ-а да ги гори.

Относно процедурата за разрешение на горене на биомаса, от РИОСВ бяха категорични, че процедурата продължава, защото има много възражения от граждани и неправителствени организации. Докато няма разрешение, не може да има горене, е становището на РИОСВ.

Днес, 12 септември, в 8:00 часа сутринта експерти на РИОСВ премахнаха поставените пломби към генераторите на 4 и 5 котли в ТЕЦ "Република", за да може да бъде възстановено подаването на гориво. За да се гарантира, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво, в предприятието ще бъдат изпратени служители на РИОСВ за 24-часово наблюдение на подаваното на гориво към парогенераторите, посочват от МОСВ.

На 9 септември РИОСВ Перник издаде предписания на оператора в срок до 13 септември да бъдат отстранени от площадката на предприятието всички налични горива, които не са разрешени в действащото комплексно разрешително. Предписанието беше издадено, след като проверка на РИОСВ-Перник установи наличието на бали слама на площадката на ТЕЦ-а в количество над 90 тона. След уведомление от дружеството, че предписанията са изпълнени, експерти на РИОСВ-Перник извършиха проверка, която установи, че площадката е изчистена и на нея не се съхранява слама.

Перничани ще усетят топла вода към 20:00 часа днес, 12 септември, защото трябва технологично време да тръгнат котлите, добави Спасов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички