ТЕЦ-овете от "Марица-Изток" наемат общ екоконсултант


ТЕЦ-овете от "Марица-Изток" наемат общ екоконсултант
Снимка:

2425

Трите големи ТЕЦ-а от комплекса "Марица-Изток" ще търсят заедно консултант, запознат с европейските екологични норми, който ще трябва да направи оценка на допълнителните разходи или инвестиции за модернизиране на централите. Този анализ ще е необходим и ако решат да поискат отлагателен период за прилагане на новите екологични изисквания. Това съобщи по БНР Иван Цанков, изпълнителен директор на "Ей И Ес - България", собственик на една от централите в "Марица-Изток".

“Понеже в момента в България няма разработени детайлни методики за това точно как се смятат ползите за обществото, с колегите от "Марица-Изток 2" и "Контур Глобал" сме в процес да ангажираме заедно европейски консултант с опит в изчислението точно на тази част от това уравнение, за да можем всички ние да знаем какви биха били евентуалните ползи за обществото и инвестициите, които би следвало да се направят”, обясни той.

По думите му ако се окаже, че допълнителните разходи или инвестиции, които инсталациите трябва да направят, са много по-големи или са несъразмерно по-големи, отколкото са ползите за обществото, това ще бъде условие Изпълнителната агенция по околна среда да даде евентуално такова изключение на съответната инсталация – да отложи във времето или безсрочно да се освободи от прилагането на новите екомерки.

Иван Цанков уточни, че въпреки възможността за безсрочно отлагане всеки път, когато има изменение в еконормите, съответните инсталации трябва отново да доказват, че изпълняват тези критерии за безсрочно отлагане.

“Това не е нещо, което се дава сега, веднъж и завинаги и повече инсталациите нямат отношение към този проблем”, посочи той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички