Тайните за успех на Джак Ма


Тайните за успех на Джак Ма
Снимка: Getty Images

4000

Рядкост е човек да натрупа 20 млрд. долара само с упорит труд. Джак Ма, основателят на китайската компания за онлайн търговия Alibaba, обаче го е постигнал. Днес той е сред най-богатите хора на планетата, но не е допуснал това да замъгли погледа му към бъдещето. Ма е известен и като един от най-скромните милиардери, като нито за миг не забравя откъде е тръгнал. А ето и на какво се дължи успехът според самия него.

Джак Ма цени отношението и ентусиазма. „Една от най-големите ми грешки в началото беше, че казах на екипа, че могат да стигнат само до мениджърски позиции, а директорите ще бъдат наемани отвън. Всъщност трябваше да им дам перспектива. Важно е служителите да имат лично отношение към компанията“, споделя той.

Той обединява хората под една цел. Ма разбира, че хората предпочитат да следват единна цел, а не просто отделен човек. Визията, идеята е по-важна от лидера.

Винаги е една стъпка пред другите. Ма смята, че добрият директор на компания трябва да следи отблизо конкуренцията, да има интуиция, да предвижда евентуалните решения на другите.

Определя провала като отказване. Според Ма „да се откажеш е най-големият провал“. Ако направиш най-доброто, на което си способен, но все пак се провалиш, това пак е малък успех, защото те прави по-устойчив.

Обича живота. „Винаги си казвам, че не сме родени само да работим, а за да се наслаждаваме на живота. Както и да подобрим нещата едни за други. Ако отдадете цялото си време на работата, някой ден ще съжалявате“, казва предприемачът.

Не си създава врагове. Един от най-уникалните аспекти в бизнес философията на Джак Ма е приятелската конкуренция. Той смята конкурентите си не за врагове, а за хора, от които може да се поучи и които го предизвикват да покаже пълния си потенциал.

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички