Танева: Фермерите ще получат 600 млн. лева директни субсидии през декември


Танева: Фермерите ще получат 600 млн. лева директни субсидии през декември
Снимка: БГНЕС

3714

Фермерите ще получат около 600 млн. лв. от директните субсидии за обработваема земя през декември, съобщи агроминистърът Десислава Танева.

Средствата са базовото плащане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). В предходни години земеделците са получавали това плащане в края на януари, заяви министърът.

Тя съобщи още, че до края на януари 2017 г. производителите на плодове и зеленчуци трябва да представят документи за търговската реализация на произведените продукти. Това е задължително условие, за да получат субсидиите по линия на обвързаната подкрепа през февруари.

От 2017 г. ще има промяна при обвързаната подкрепа – по-висока ставка ще получават малките стопанства до 30 ха, заяви Танева пред БНТ.

Тя каза още, че мярка 4.2 за преработка и маркетинг на земеделски продукти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 ще бъде отворена в първата половина на 2017 г.

Танева очаква подадените проекти да надвишат в пъти бюджета на програмата.

Вчера в агроминистерството е започнал дебатът с браншовите организации за промяна на условията за кандидатстване. Направен е анализ след предходния прием по мярката, при който засега са сключени 133 договора за 177 млн. лв.

След като бъде постигнат консенсус с производителите, ще бъдат направени съответните промени и мярката ще бъде отворена след одобрение от ЕК.

37,5% от новата програма е предоставен на фермерите по различни мерки, обобщи министърът.

Тя припомни, че се планира догодина да бъде предложен инструмент за държавна подкрепа за организирането на постоянни фермерски пазари. 

„Работим с големите търговски оператори и се надявам още в края на този месец да обявим програми, които тези оператори ще предложат на българските производители“, каза още Танева. По думите й целта е да бъдат скъсени веригите за доставка, а потребителят сам ще избере какъв процент български продукти да потребява.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички