Танева: Не се притеснявам от разпити, мога да обясня всяка политика в земеделието


Танева: Не се притеснявам от разпити, мога да обясня всяка политика в земеделието
Снимка: БГНЕС

2591

Не се притеснявам, ако бъда извикана на разпит за сектор "Земеделие", мога да обясня всяка политика през изминалите две години. Това каза пред журналисти след правителственото заседание министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева.

Припомняме, че през последните дни министрите от кабинета в оставка бяха повикани на разпити в следствието във връзка със скандала с турските ваксини. Очаква се днес да бъде разпитан и премиерът Бойко Борисов.

Във връзка с това как си обяснява, че прокуратура и следствие се занимават с правителството веднага след като подаден оставка Танева коментира: "В никакъв случай не мога да дам оценка за изпълнението на всеки човек на служебните му задължения, без значение те кого засягат. Не съм била част от тези системи, за да мога да дам оценка".

"Аз мога да дам оценка и мнение за сектор "Земеделие", това съм учила и работила и за това имам самочувствието за експертиза и мога да отстоявам позиция", допълни тя, цитирана от "Фокус". 

По думите ѝ базовата ставка по схемата за единно плащане на площ ще бъде платена през декември, а не в края на януари и началото на февруари.

"Днес едно от решенията, които взехме на заседанието на МС, беше промяна на сметките на ДФЗ, с близо 600 млн. лв. бяха увеличени за разплащане. Това ще позволи базовата ставка по схемата за единно плащане на площ да бъде платена през декември. Комуникацията, която имахме с неправителствения сектор последния месец е много активна. Тяхното желание, да изплатим авансово възможните плащания декември, предвид ниските цени на земеделските суровини, е напълно обосновано. Радвам се, че това ще стане възможно", каза още тя.

"Обикновено тези първи плащания на схемата за единно плащане на площ бяха правени края на януари началото на февруари", добави тя.

"Разбира се авансовите плащания ще бъдат платени на тези земеделски стопани, които са минали всички административни и други проверки, за да има увереност, че парите ще са платени, на който трябва и е изпълнил всички условия. Това е добрата новина за земеделския сектор от днешното заседание на МС", обясни Десислава Танева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички