Танева: Водим преговори със супермаркетите за наличието на български стоки


Танева: Водим преговори със супермаркетите за наличието на български стоки
Снимка: БГНЕС

2220

Инициирала съм комуникация с веригите супермаркети, за да се справим с липсата на българска земеделска продукция в тях, като съм посочила, че все пак и искането на потребителите трябва да се удовлетвори, две от веригите са върнали предложения. Ако нямаме договорки, ще трябва да се помисли за регулация. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред БНТ.

Тя открои, че основните проблеми на земеделците с големите вериги са свързани с обема на производството.

"Един от проблемните аспекти е, че много от производителите няма как да стигнат до тези вериги, понеже нямат възможност да осигурят изискваните обеми с еднакво и постоянно качество за зареждане на всички търговски обекти от съответната верига", каза министърът.

Друг проблем са ниските изкупни цени и високите за потребителя.

"Много страни членки се обявиха за създаване на нова регулация по отношение на разпределение на дохода на крайния продукт, т.е. този, който плаща потребителят, по веригата от производителя до крайната доставка, за да може производителят на конкретната храна да получава по-висока стойност от този краен доход", каза Танева.

Според земеделския министър това няма как да стане при свободния начин на функциониране на икономиката. Регулацията от друга страна трябва да е на европейско ниво, за да функционира.

"Този проблем много слабо влияе там, където има висока степен на организация на земеделските производители. Нашите производители узряват, че трябва да се сдружават, в старите страни членки има 80 % сдружаване на някои браншове. Вторият инструмент за скъсяване на веригите доставки е изграждането на фермерски пазари особено в по-големите областни градове", каза още Танева. 

Тя напомни и че от утре започва прием на документи от Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на животновъди за минимална държавна помощ. Сумата е от 6 до 25 лева за животно. Максималният брой на подпомагане е до 200 животни. Заявления ще се приемат до 21 октомври.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички