Тарифата за издаване на българско гражданство "под масата" стигала 8000 евро

Тарифата за издаване на българско гражданство под масата стигала 8000 евро
Източник: БГНЕС

Проверките в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) започнаха с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, не са верни. Това обяви на брифинг за арестите в агенцията зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Противно на многократните обяснения през последните дни от кога всъщност може да съществува схема за продажба на удостоверения за български произход в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), Гешев обяви, че най-вероятно схемата за издаване на удостоверения за български произход е съществувала и преди това.

Той каза и, че предполага, че арестуваният настоящ ръководител на ДАБЧ Петър Харалампиев е отишъл в агенцията, за да осъществява престъпни "практики". Известният с прякора Бате Харо Харалампиев е номинация на ВМРО.

Харалампиев е с обвинения за ръководене на организирана престъпна група, за подкуп и търговия с влияние. Подкупът е 5000 евро, а по 5 други случая взел по 350 евро, твърди прокуратурата.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев обаче заяви, че „престъпната дейност”, заради която бяха направени арестите, е стартирала през юни 2017 година. В организираната престъпна група имало общо четирима души - главният секретар на агенцията, един български и сръбски гражданин.

Между 5000 и 8000 лева на човек е струвало удостоверение за български произход, само че подкупи били давани, за да стане по-бързо – иначе, заради „хаоса” в работата на ДАБЧ издаването ставало за година и дори отгоре – поне според версията на прокуратурата. Имало обаче данни, че ако платиш, още в същия ден се сдобиваш с удостоверението. Тази версия противоречи на опасенията, че е имало търговия с документи за престъпници. Прокурор Кънев уточни и, че нямало издадени документи за граждани на арабски или африкански държави, но имало за хора от Босна и Херцеговина, Украйна, Албания, Сърбия – тепърва ще се проверява и сверява колко и на кого.

Освен това, прокуратурата не е открила да е използван фиктивен адрес в измамите, който всъщност да е на ВМРО.

Същевременно Гешев каза, че няма данни други държавни институции, в това число Президенството, да са търгували с българско гражданство. „В случай, че бъдат събрани доказателства за такива, нямаме проблем да разследване независимо дали става дума за министър или друго длъжностно лице“, заяви зам.-главният прокурор.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.