Тепърва ще се смята с колко ще поскъпне газът за различните видове клиенти


Тепърва ще се смята с колко ще поскъпне газът за различните видове клиенти
Снимка: iStock/Guliver

2878

Предстои изготвяне на анализ от страна на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" с изчисления за разликата, до която ще доведе въвеждането на новия модел на изчисление на такса пренос и достъп до газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" за различните групи енергийни консуматори. Това стана ясно след днешната среща между "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Министерство на енергетиката и КЕВР.

След изготвяне на разчетите, те ще бъдат представени на всички заинтересовани страни на среща в Министерството на енергетиката на 5-ти септември, вторник, уточниха от енергийното министерство. Иначе "Булгартрансгаз" вече публикува предложенията за новите тарифи за пренос на синьо гориво за публично обсъждане.

Припомняме, че според енергийният министър Теменужка Петкова поскъпването на газа от 1 октомври тази година ще е под 2%. Има обаче опасения, че поскъпването ще е от до 60%, като темата беше развита в писмо на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Досега клиентите на "Булгартрансгаз" плащаха такса само върху реално пренесените обеми газ, но сега операторът иска едва 10% от таксата да покрива реално пренесените количества, а 90% да е на база на прогнози за резервирането на капацитет за поне 20 месеца напред.

"Всичко е на база методика, разработена от консултанти и тя отговаря на всички изисквания на регламента на ЕС, който сме длъжни да спазим. Ако не спазим рискуваме да бъде стартирана наказателна процедура срещу България", обясни енергийният министър Теменужка Петкова вчера (30 август). Трябвало е методиката да бъде въведена преди 3-4 години. Този ангажимент не е бил изпълнен и сега трябва да се изпълни, категорична беше Петкова.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев пък беше категоричен пред Агенция "Фокус", че новата методика за определяне цената за достъп и пренос на природния газ въвежда по-справедливо разпределение на разходите. "Ако вие сте един голям потребител и имате равномерно потребление през годината, естествено, че ще плащате по-малко. Това е така, защото при неравномерното потребление, за да може "Булгартрансгаз" да гарантира, той трябва да променя режимите на компресорите, трябва да нагнетява и да ползва от газохранилището в Чирен, най малко при при сезон на неравномерност, а това струва пари. Например топлофикационните дружества трябва да платят малко по-висока цена за съхранението на тези количества газ и неравномерното потребление в годишен размер. Едновременно с това се въвежда и динамика. Тоест, може потребителят вече да прави свое портфолио, да има достъп на час, на ден, на месец, на година и да оптимизира профила си", обясни Атанас Тасев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички