Тереза Мей поема контрола над Brexit

Тереза Мей поема контрола над Brexit
Източник: Getty Images/Guliver

Британският премиер Тереза Мей взема Brexit под свой контрол, като понижава министерството, отговарящо за излизането от ЕС, в отдел, пряко подчинен на нея и така формално поема преговорите с Европейския съюз. Това пише британският вестник The Times, цитиран от "Фокус".

Евроскептиците я обвиняват, че тази промяна отнема правомощията на Доминик Рааб, новият министър, отговарящ за Brexit.

Отделът, който ще мине под нейно подчинение се състои от около 50 души, като главния съветник на премиера за Brexit Оливър Робинс ще отговаря за текущото му ръководство.

Доминик Рааб ще стане официален заместник на Мей в преговорите, ще присъства на всички срещи и ще провежда разговори от нейно име в Брюксел. Дейвид Дейвис не е имал такава формализирана роля, въпреки че Министерството му се е занимавало с преговорите и той често е бил изключван от ключови дискусии относно стратегията.

Бившият министър за Brexit напусна, като беше в много лоши отношения с Оливър Робинс, когото обвини, че е подкопал позицията му, като го е изключил от стратегическите срещи.

Реорганизацията стана в деня, преди парламентът да се оттегли в лятната ваканция и когато правителството публикува планове за въвеждане на потенциално споразумение за оттегляне от ЕС в британското законодателство, както и план за сключване на споразумение със Съюза.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.