Терминалите за втечнен газ са по-изгодни за Русия, отколкото за САЩ


Терминалите за втечнен газ са по-изгодни за Русия, отколкото за САЩ
Снимка: Getty Images

7907

Когато руският енергиен концерн "Новатек" и белгийският оператор на газова инфраструктура Fluxys обявиха през есента на миналата година, че са дали под аренда парцел в пристанището на Рощок за изграждането на терминал за втечнен газ, това заинтересува само специалистите. Тогава бе заявено, че капацитетът на терминала за преработване на газ ще бъде 300 000 тона годишно. Според международния рейтинг това съоръжение за преработка на втечнен газ ще бъде сравнително малко. В бъдеще в пристанището на Рощок круизните кораби ще могат да бъдат зареждани с екологично гориво.

Но значението на тази инсталация е значително по-голямо, отколкото може да се предположи, изхождайки от размерите ѝ. Рощок стана символ на суровинното съперничество между Русия и САЩ, там се сблъскват геополитиката и геоикономиката. Тъй като не само руснаците, но и американците искат да продават на Германия втечнен газ и, при това, колкото може повече, пише германското бизнес издание Handelsblatt.

САЩ агресивно се застъпват за изграждането на терминали за втечнен газ и предупреждават германското федерално правителство да не задълбочава енергийното си партньорство с Москва. Федералното правителство не иска да отговаря на техните искания, както се вижда от изграждането на балтийския газопровод "Северен поток 2". Но в същото време Берлин разширява инфраструктурата за втечнен газ.

Неотдавна министърът на икономиката Петер Алтмайер реши, че тръбопроводите, които ще свързват терминалите за втечнен газ с общата газова мрежа, не трябва да се плащат от инвеститорите на терминалите, тъй като ще бъдат част от регулираната газова мрежа.

Разходите за изграждането и експлоатацията на тези тръбопроводи ще бъдат разпределени чрез системата за плащане на газ на всички потребители. В резултат на това инвестициите в терминали за втечнен природен газ трябва да станат по-привлекателни. Има конкретни планове за изграждането на нови терминали за втечнен природен газ в Брунсбютеле, Щаде и Вилхемсхафен. Но в крайна сметка Русия, а не САЩ, ще се възползва най-много от всичко това.

Трансатлантическите отношения никога не са били толкова лоши, колкото са сега, и няма голяма надежда, че ще се подобрят, докато Доналд Тръмп управлява Белия дом. Отношенията между Германия и Русия са още по-лоши, но тук, поне за първи път през последните години, има желание да се обезвреди напрежението. В четвъртък започнаха срещи на представители на двете страни в Петербургския диалог в Кьонигсвинтер.

Този социално-политически форум се провежда на високо ниво. Външният министър Хайко Маас и руският му колега Сергей Лавров възнамеряват да проведат разговори. "Диалогът с Русия все още е необходим", каза пред Маас преди срещата. Наред с другите неща, икономическите отношения и енергийното партньорство ще бъдат обсъдени в Кьонигсвинтер.

"Новатек" сключи договор с EnBW

От това иска да се възползва "Новатек". Компанията успя да наруши експортния монопол на руския държавен концерн "Роснефт", поне в областта на втечнения газ. Тя вече е сключила договор за доставки с енергоснабдителната компания на Баден-Вюртенберг - EnBW. Ако в Германия се появят допълнителни терминали за втечнен природен газ, ще се отворят нови възможности за "Новатек" и други руски износители.

Това обаче противоречи на желанието на САЩ да намали значението на Русия като доставчик на газ за ЕС. Американското правителство наблюдава развитието на събитията със загриженост. "Обръщането към Русия за доставки на втечнен природен газ е равносилно на отстъпление от енергийната сигурност на Германия", заяви служител на посолството на САЩ пред Handelsblatt. Още повече, по нейните думи, че газът от САЩ се е оказал конкурентноспособен в Европа.

Но Берлин гледа положително на доставките на втечнен газ от Русия. От гледна точка на Министерството на външните работи, няма какво да се възрази срещу доставките на руски втечнен газ. Икономическото министерство също не вижда смисъл в това да се изграждат прегради пред руския втечнен газ. "Както и в случая с газа от тръбопроводите, частните компании, т.е. пазарът, трябва да решават, от кого и по какъв начин ще купуват газ", казаха от ведомството на Петер Алтмайер.

Преди това експертите предупреждаваха руският втечнен газ да не бъде дискриминиран пред този от САЩ. "Не трябва да се допуска възникването на политически мотивирани монополи. Включително в областта на втечнения природен газ", заяви Андреас Кулман, управляващ Германската енергийна агенция (Dena). Той гледа положително на нарастващия брой продавачи на пазара за втечнен газ. "Глобалното съперничество на пазара за втечнен природен газ става все по-динамично и това е хубаво. То способства диверсификацията в доставките на газ и по този начин конкуренцията и ефективността на отрасъла. В резултат на това ще се получат благоприятни цени, които ще ускорят необходимия преход от въглища към газ в Германия и из цяла Европа", смята Кулман.

Кирстен Вестфал, експерт в сферата на енергетиката във Фонда за наука и техника споделя тази оценка: "Руският втечнен газ е интересна съставна част от глобалния пазар на втечнен природен газ. Стремежът да се изолират определени играчи противоречи на логиката на този глобален пазар на ВПГ", твърди тя.

Действително, значението на втечнения газ от Русия за Европа в последно време се увеличи значително. През изминалата зима в ЕС е доставен повече втечнен от Русия, отколкото от САЩ, като основен катализатор е понижаването на цените на азиатския пазар за втечнен газ, подчертава Вестфал. "Значението на втечнения природен газ за европейския газов пазар в бъдеще най-вероятно ще се увеличи", прогнозира тя.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички