Тероризмът радикализира нас, оцелелите*


Тероризмът радикализира нас, оцелелите*
Снимка: Gettyimages.com

2885

Коментар на журналиста Дебора Ор за The Guardian. Публикуваме превода с незначителни съкращения.

Това бе пореден ужасен ден, белязан от тероризъм. Каквито са повечето дни някъде на планетата. Колкото по-близо до дома ни се случва подобно нещо, толкова повече ни плаши и му отдаваме по-голяма значимост. Това е нормално. Но е и една от причините тероризмът да процъфтява.

Посланието на джихадистите към хората, които слушат повече за атентата в Белгия, отколкото за атентата на пазара до дома им, е: „Виждате ли? Те се интересуват само от себе си. Не ги е грижа за вас.“

В повечето случаи хората виждат през тази риторика. Знаят, че разпространяващите я всъщност се хранят от страдание, хаос и омраза. Но таргет групата на посланията са уязвимите на манипулация, които си мислят, че в тероризъма има някаква изкривена смелост.

Избиването на случайни, обикновени хора? Не е целта, а средството. Тероризмът проработва, защото разделя всички нас, които оцеляваме, кара ни да избираме страна. Тероризмът ни радикализира. Постоянно слушаме как радикализира мюсюлманите. Но всъщност го прави с всички по различни начини. Европа била във война с тероризма? Европа е във война с банда буйстващи престъпници, които искат да бъдат легитимирани. Европа е във война с хората, които най-много от всичко искат война. Е, това ще ги научи.

Как да си проправим път през объркването на общественото мнение, което предизвиква такава ситуация? И да го направим, без да звучим нито примирени апологети, нито като войнствени империалисти? Защото и двата подхода засилват кризата на човечността, която разкъсва политиките ни, промотира расизма и изолационизма, храни демагозите и унищожава всички либерални, отворени ценности, които могат да ни помогнат да се преборим със страховете си.

Няма как светът да не може да намери начин да се обеди срещу производителите на омраза и смърт. Процесът на оздравяване и помиряване ще бъде дълъг, сложен. Но ако тръгнем по другия път, то тероризмът ще печели. Всеки път.

*Заглавието е на Expert.bg.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички