The Guardian: Пловдив привлича младите българи да се върнат у дома


The Guardian: Пловдив привлича младите българи да се върнат у дома
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

3672

В Пловдив, България местните си правят дълги разходки по главната пешеходна улица. Незабързаната атмосфера е типична за лежерния характер на този град, който е един от най-старите в Европа, пише в свой материал за населеното място британският вестник The Guardian. 

Спокойствието, в комбинация с достъпните цени и разширяващия се IT сектор, привличат нов тип граждани в Пловдив - млади българи, завърнали се от чужбина, след като са били развенчани илюзиите им за живота там.

25-годишната Мария Станчева се мести с майка си във Великобритания в търсене на финансова сигурност. Преди 10 години българите зад граница можеха да издържат семействата си с една заплата. Днес политически процеси като Brexit и променящата се икономическа ситуация прави чуждите столици по-малко привлекателни. Това със сигурност е вярно за Станчева, която учи международни отношения и човешки ресурси в Кардиф, но когато завършва, не успява да си намери работа. След като посещава кариерно изложение на Острова, осъзнава, че уменията ѝ са необходими... в България. Сега е специалист по наемането на нови кадри за аутсорсинг компанията 60к. "Заплатата ми е ниска, но стандартът ми на живот е по-добър тук", споделя тя. По думите ѝ за българите тревата невинаги е по-зелена в чужбина. "Сблъскваме се с много предизвикателства и несигурност. Brexit може да направи нещата по-лоши за българите във Великобритания."

Огромна част от населението на България се е стопила през последните 20 години, сочат данни на Националния статистически институт. Прогнозите са, че до 2050 г. хората ще са намалели с още една четвърт.

Две трети от тези загуби се дължат на емиграцията, а оставащата една трета на ниската раждаемост. През 2017 г. 31 586 българи са променили настоящия си адрес с такъв в чужбина. Всеки втори емигрант е на възраст 20 - 39 години. Най-популярните дестинации за българите са Германия (22%), Великобритания (16,3%) и Испания (12,2%).

Но в Пловдив, вторият по големина град в България, новодошлите са надхвърлили напусналите през 2017 г., противно на националната тенденция. Данните от офиса на кмета Иван Тотев показват 7% ръст в населението на възраст 20 - 29 г.

"Обръщаме процеса на изтичане на мозъци, като предлагаме на младите българи начин на живот, който не могат да си позволят в чужбина", казва Светослав Брайков, регионален мениджър на 60к. "Хората все още напускат България, но преди не се връщаха".

Компанията дава работа на 1550 души в София, столицата на България, и в Пловдив, и предлага заетост на студенти и току-що завършили в началото на кариерата им. Таргетът ѝ са и специалисти, завърнали се от чужбина. 

По традиция най-големият работодател в Пловдив е производственият сектор, но след като градът започна да се превръща в европейски хъб за градско развитие, IT секторът и по-високите му заплати заемат първото място. Аутсорсинг фирмите също се опитват да превърнат мястото в дигитален център, подобно на Талин в Естония.

Не само Brexit мотивира завръщането на младите. "Възползваме се от нестабилността в Европа и от икономическите проблеми в държави като Испания и Гърция", казва кметът Тотев. 

Пловдив е малък град с население 345 000 души, което може би е в негов плюс. Инвеститорите описват София като пренаселена и с твърде много конкуренция. През 2017 г. трудовият пазар в Пловдив и околността нарастна с 38 000 души - повече, отколкото всеки друг регион в страната.

Но не всички са убедени, че градът минава през Ренесанс. Критиците твърдят, че офисът на кмета изменя данните, за да обрисува по-добра картина. 

"Кметът си построи хотел с нашите данъци", заяви 29-годишен собственик на бизнес, който е пожелал да остане анонимен. Подобни обвинения са чести. Мнозина наричат Тотев олигарх и изтъкват разследванията за негови финансови операции, появявали се по медиите.

Някои са и разочаровани, че проектите са променили модния творчески квартал "Капана". Местните казват, че вместо да инвестира в артистите, направили квартала известен, властта подкрепя комерсиални магазини и барове, за да привличат туристи, убивайки специфичната атмосфера.

Междувременно, животът в Пловдив продължава със същото спокойно темпо. Пиейки вино в бар в центъра, 30-годишният мениджър Иван Джаферов се шегува за пловдивската философия "айляк". За българите това означава да не се бърза безсмислено - ако има работа за вършене, тя може и да се отложи. Населението на града може и да расте, но този мироглед едва ли ще се промени.

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички