Токът няма да поскъпва до края на годината

Токът няма да поскъпва до края на годината
Източник: iStock/Guliver

Няма да има промяна в цената на тока до края на годината. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на обществено обсъждане на проект на решение относно изменение на цените на електрическата енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от 1 октомври 2018 година.

„Вие знаете, че има изготвен проект на решение на КЕВР, съгласно който цената на електрическата енергия остава непроменена до края на годината. Надявам се и след това да се запази цената на електрическата енергия. Директорът на „Булгаргаз“ заяви, че очаква да има повишение на цената на природния газ в края на 4-тото тримесечие с под 5%. Знаете, че ако повишението е под 5% няма да има промяна в цената на топлинната и електрическата енергия. Надявам се неговата прогноза да се окаже вярна, но има много събития, които могат да се случат в международен план, и които да повлияят на цената на суровия петрол“, допълни Иванов, цитиран от "Фокус".

По думите му постепенно през годините ще се коригира цената на мрежовите услуги.

Във връзка с проверката на енергийната борса, Иванов заяви, че тя все още продължава.

„Срокът е 3 месеца. Все още очакваме отговори на подадените от нас писма. Тепърва ще се извършва анализ“, уточни той. „Текат проверки и на ВиК дружествата. Те са над 50 и съответно ние си имаме планови проверки. В определени случаи извършваме и извънредни проверки, когато има обстоятелства, които ги налагат“, обясни още той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.