Токът за домакинствата отново поскъпва


Токът за домакинствата отново поскъпва
Снимка: БГНЕС

2602

Ново поскъпване на тока очаква домакинствата и фирмите, които са на регулиран пазар от 1 юли. "Все още е рано да се правят прогнози, но ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация", заяви вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. По данни на НСИ средногодишната инфлация за периода януари - декември 2018 г. спрямо периода януари - декември 2017 г. е 2.8%, пише в. "Сега".

До 31 март трите ЕРП-та трябва да внесат в регулатора своите искания за цени от началото на юли. "Искам да уверя както битовите потребители, така и нестопанските потребители, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметките, които те ще плащат през новия регулаторен период", каза още Иванов.

Вчера единствено от ЕВН заявиха, че искането им ще бъде съобразено с инфлацията, разходите между прогнозни и реализирани разходи за инвестиции и др. "Ценовото заявление ще отразява необходимите приходи за обезпечаване на лицензионните задължения на компанията и изпълнението на дейности, възложени със закон", съобщават от ЕВН. В цената, която ще предложат, ще бъдат отчетени и реалните разходи на компанията към фонд "Сигурност", както и разходите, свързани с либерализацията на енергийния и газовия пазар.

Иванов коментира и новите цени на газа от 1 април. "С голяма доза вероятност" от началото на април няма да има промяна нито на електрическата енергия, нито на топлинната енергия, в това число и топлата вода. "Булгаргаз" прогнозира по-евтин с 0.5% газ през второто тримесечие на 2019 г. Според прогнозите от 1 април природният газ ще струва 44.58 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с утвърдената за първите три месеца на 2019 г. цената намалява с 0.22 лв. за мегаватчас, или с 0.49%.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички