Тол системата вероятно ще заработи през март догодина

Тол системата вероятно ще заработи през март догодина
Източник: iStock

Току-що внесохме промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата, които касаят така дългоочакваното въвеждане на система за електронно таксуване от смесен тип на всички пътни превозни средства. Това съобщи на извънреден брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков, предаде БГНЕС.

"Знаете, на 16 август трябваше да започне т.нар. търговска и техническа експлоатация на тол системата за тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона. Във връзка с породилите се желания на превозвачите да са наясно с прогнозируемостта на тарифите, които ще трябва да заплащат след 16 август предприехме съвместни разговори с цел на 16 август да стартира техническата експлоатация, а не по-късно от 1 март 2020 г. да започне реалното събиране на такси. Това правим с цел да намерим компромисен вариант на тарифирането, но и на обхвата на пътищата. От този първоначален обхват ще бъде изключенои пътища от трети клас, и може би някои от втори клас също ще остават извън обхвата на таксуването на тежкотоварните автомобили", каза депутатът.

Той припомни, че са се породили притеснения за това как би се отразило едно такова тарифиране на превозвачите на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности.

"Точно поради тази причина искаме и двете страни - превозвачите и АПИ, да намерим необходимия баланс и доверие между двете страни, за да се установи кое е най-добро за всички. Затова решихме, че не бива да поставяме превозваческите фирми в ситуация, в която да не сме тествали ситуацията в реално време. Затова в Закона сме записали, че крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на системата за електронно събиране на такси ще бъде не по-късно от първи март 2020 г., като това е краен срок. Ако системата заработи технически по-бързо, и има компромис и в двете страни, то тази система с решение на МС по предложение на МРРБ може да стартира системата и по-рано. Но за всеки случай сме дали краен срок, който няма да бъде удължаван", завърши Ненков.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.