Това са професиите на бъдещето


Това са професиите на бъдещето
Снимка: iStock/Guliver

11307

Ако сте амбициозен млад човек, който си търси работа с перспектива за бъдещо развитие (както вашето лично, така и на самата професия), то тогава е добре да видите какви са тенденциите на трудовия пазар. Вярно е, че технологиите бързо изместват голяма част от дейностите, които доскоро са били вършени от хора, но също така е вярно, че автоматизацията води и до появата на съвсем нови професии. Тези 7 професии със сигурност ще са много търсени в следващите поне десет години, пише Business Insider.

1. Невро-имплантологични техници. Справянето с проблемите на мозъка е трудна работа само по себе си, но поставянето на импланти в тях е още по-сложна задача. Медицината вече има нужда не само от хирурзи, но и от технически грамотни хора, които могат да подсилват мозъчната дейността с помощта на технологиите, да правят резервни копия на мозъчни данни и след това да интерпретират тези данни в реално време.

2. Човек, който да поддържа технологиите в „умния" ви дом. Интернет на нещата се превръща в мегатенденция в последно време. Скоро, когато всичко в дома ни ще бъде свързано с мрежата и ще можем да управляваме домакинството си от разстояние, ще се появи нуждата от хора, които да свържат и синхронизират работата на уредите в дома ви.

3. Дизайнери на виртуална реалност. Управлението на виртуалната реалност е истинско предизвикателство и никой все още не е съвсем наясно как точно ще се развие и функционира тази технология. Сигурно е обаче, че в бъдеще ще има нужда от дизайнери в тази област, които да направят виртуалната реалност достъпна за всички.

4. Професори на свободна практика. Висшето образование, което познаваме днес, е на път да умре – не в буквалния, но в преносния смисъл със сигурност. Професори, търсещи по-голяма академична свобода, започват да предлагат услугите си като преподаватели онлайн. Технологиите улесняват този процес максимално, а и така всеки, който пожелае, може да се възползва, плащайки значително по-малко от стойността на университетските такси.

5. Градски фермери. В градската среда трудно се намира свежа храна, а търсенето на такава нараства непрекъснато. Това предизвиква появата на вертикални градски ферми, които ще стават все повече в бъдеще.

6. 3D принт инженери. Следващата вълна в развитието на технологията 3D печат ще изисква инженери, които да са наясно с целия процес и създаването на всевъзможни неща – от коли до биоматериали и протези.

7. Личен здравен консултант. С навлизането на облака и възможността за споделяне на всякакъв тип информация с когото пожелаем, се появява тенденция за все по-голямо търсене на лични здравни консултанти, които да предоставят персонализирани решения на база индивидуалните данни за нашето здравословно състояние.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички