Toyota представи автомобил с изкуствен интелект


Toyota представи автомобил с изкуствен интелект
Снимка: Toyota

2996

Японският производител Toyota представи своя нов концептуален модел с името Concept-i. Премиерата на автомобила се състоя по време на най-голямото изложение за потребителска електроника в света – CEB, което ежегодно се провежда в Лас Вегас. Машината е получила необичаен дизайн, с чиято разработка се е заело студиото Calty Design Research Toyota, съобщава Actualno.com.

Прототипът е оборудван със система за изкуствен интелект Yuri. Технологията си взаимодейства с водача, като непрекъснато се усъвършенства и настройва спрямо неговите желания и предпочитания. Например, автомобилът може сам да запомня маршрутите, да предплаща мястото за паркиране или да избира по-удобен вариант за стигане до определено място. Освен това системата следи за здравословното състояние на шофьора, както и за настроението му.

Машината не разполага с приборен панел, като цялата информация се проектира на предното стъкло. Concept-i може самостоятелно да променя осветлението в салона, а също така и да предава кратки съобщения до други участници в движение. По този начин тя ще ги предупреждава за състоянието на пътя, опасни участъци по него или за възникнали инциденти.

Системата за автономно придвижване на автомобила може да се активира във всеки един момент. В случай, че  Concept-i поеме управлението, Yuri активира система за допълнително подсказване, които да улеснят компютъра.

Технически детайли за превозното средство липсват, но най-вероятно то ще бъде задвижвано с електричество. В Toyota са готови да инвестират повече от 1 млрд. долара в подобни технологии за изкуствен интелект, като за целта вече е създадена компания, работеща в Силициевата долина. Тя се казва Toyota Research Institute и ще си сътрудничи с Университета в Станфорд, както и с Техническия институт в Масачузетс.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички