Трайков: България е в уникална позиция, можем да плащаме много по-малко на "Газпром"


Трайков: България е в уникална позиция, можем да плащаме много по-малко на "Газпром"
Снимка: БГНЕС

2240

Възможно е да има сериозно намаление на цената на газа, който купуваме от „Газпром”. Относно 2-та млрд. лева, за които говоря – това е индикативна стойност на средствата, които сме плащали отгоре на това, което иначе сме могли да плащаме в период от около три-четири години. Тези пари могат да се искат, защото ЕК установи, че „Газпром” е използвала монополни практики. За всяка засегната държава – те са общо седем, е въпрос на изчисление, защото трябва да се сметне за определен период. Това заяви бившият енергиен министър и политически говорител на "Нова република" Трайчо Трайков пред Нова телевизия.

Специално за парното газът формира около 70% от цената, уточни Трайков. Българската цена е вързана към мазута и газьола и това поставя българските потребители в неизгодно положение, добави той, уточнявайки, че когато петролът е по-скъп, за България не е изгодно. За последната година разликата в цената с Германия е с около 30%, а преди 2014 година – дори 40%, показват сметките на Трайков.

На въпрос дали може да се договори обща цена за ЕС като цяло, бившият енергиен министър каза, че това е доста амбициозно, но може цената да се обвърже с цените от други, конкурентни източници на газ – в газовите хъбове в Европа.

България се намира в уникална позиция, защото ЕК заплашва „Газпром” с 6-7 млрд. евро глоба, подчерта Трайков. И обясни, че по сегашната формула на изчисление на нещата, при логичното поскъпване на доставката на газ заради „връзването” с мазута и газьола, КЕВР беше обвинена, а причината е точно договорът и механизмът на изчисление на цените, на които получаваме „синьо гориво” от „Газпром”. Сега остава да изготвим становище по предложението на „Газпром” за предоговаряне, което дойде след натиска от ЕК, каза за финал Трайков.

Припомняме, че освен България, засегнати от практиките на „Газпром” са още Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Затова ЕК координира преговорите, като първо трябва да има становища от всички държави и едва след това, в конкретика, всяка държава да проведе двустранни преговори за точната нова цена с „Газпром”. Срокът за първите становища изтича на 4 май.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички