Трайков: Очертава се решението на Volkswagen да не е в наша полза

Трайков: Очертава се решението на Volkswagen да не е в наша полза
Източник: БГНЕС

"Не искам да влизам в ролята на врачка, но се очертава решение, което не е в наша полза", заяви бившият икономически министър Трайчо Трайков за позиционирането на новия завод на Volkswagen пред bTV.

Според Трайков, ако бъде взето неблагоприятно за страната ни решение, трябва да се направи анализ на всички стъпки, които са били предприети от участниците в процеса от наша страна, защото "институционалната памет се губи."

Ексминистърът отбеляза, че по време на преговорите с Volkswagen в опита им да бъдат привлечени се наблюдават и положителни процеси като взаимодействието между общинската и държавната администрация, което досега е било "невиждано".

Не могат да се пренебрегват обаче и дългогодишните неудачни политики, които са довели до това състояние на образователната система, която не произвежда качествени кадри за бизнеса или липсата на инфраструктура по т. нар. "Северен коридор" от Кулата към Хамбург, смята Трайков.

Общата среда в една държава също е важна, но гиганти като Volkswagen могат да се договорят с всяко правителство, докато малките компании са по-уязвими от корупционни практики, смята икономистът.

"Допълнителните бонбончета" от страните кандидати също са от значение, отбеляза Трайков по повод информациите, че Турция ще поръча коли на Volkswagen за своята администрация.

"Когато бях министър, исках да се въведат общи преференции за компании, които избират да правят производството си в ЕС", разкри икономистът, според когото трябва да има такива стимули.

Спешни реформи трябва да има и в енергийния сектор, смята Трайков, който коментира и недоволството на бизнеса от НЕК.

Количествата ток, който се търгуват на енергийната борса у нас, са малки има само трима държавни играчи и това води до прекалено високи цени за бизнеса, отбеляза Трайков.

Обединението със съседни пазари е една от мерките, които ще подобрят положението на енергийната борса.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.