Транспортната комисия на ЕП отхвърли 2/3 от пакет "Мобилност"


Транспортната комисия на ЕП отхвърли 2/3 от пакет "Мобилност"
Снимка: БГНЕС

3598

България и съюзниците ѝ не успяха поне да забавят движението на пакет "Мобилност" в Европейския парламент (ЕП), след като днес (10 януари) той премина скоростно през транспортната комисия на ЕП.

При обсъждането изрично беше споменат протестът на българските превозвачи в Брюксел днес (10 януари), но в крайна сметка беше наложено мнението, че по пакета е работено над една година и не може да има оправдание за забавяне. Румънският евродепутат Мариан-Жан Маринеску (от ЕНП) обаче настоя, че няма превод на документите и след като не са преведени на всички езици, трябва да има отлагане. Липсата на превод беше отречена от председателя на транспортната комисия – френски евродепутат. Избухна спор и с други евродепутати има или няма основание за отлагане, но председателят не позволи гласуването да се отложи, предава Actualno.com.

Тази тактика – на протакане, беше обявена публично в телевизионен ефир както от българския министър на транспорта Росен Желязков, така и на българските евродепутати Ангел Джамбазки, Андрей Новаков и Петър Курумбашев.

В крайна сметка бяха гласувани шест компромиса по досието с докладчик евродепутата Мерия Кайлонен от пакет "Мобилност" и абсолютно всичките бяха отхвърлени. Става въпрос точно за досието, което транспортният министър Росен Желязков определи като негативно за българската позиция. Беше поискано отново спиране на гласуването, тъй като няма съгласие по нито един от компромисните текстове, но това не беше прието.

Беше гласувано и другото досие – на евродепутата Вим ван де Камп, което се отнасяше за времето за шофиране и времето за почивка на професионалните шофьори. И тук бяха гласувани шест компромисни текста и по нито един не беше постигнато съгласие. Така и двата доклада, на двамата докладчици, бяха отхвърлени.

Приет обаче беше третият доклад – на германския евродепутат Исмаил Ертуг. И това досие по-рано сутринта днес беше определено от Росен Желязков като неблагоприятно за българската позиция.

Съгласно казаното по време на заседанието, гласуване на пакет "Мобилност" в пленарна зала на Европейския парламент ще има на 22 януари. Идеята е да може да има нови преговори с Европейския съвет през февруари, като мнозинството иска пакетът да бъде приет по време на сегашния мандат на Европейския парламент.

Българските тревоги

Основните са по отношение на намерението международните шофьори да се връщат задължително вкъщи след 4 седмици на работа, както и това да се отнася до камионите. Поне засега обаче има надежда да не бъде прието такова ограничение. Другото голямо притеснение е за командировъчните – защото средно щяло да е 10 евро на час и българските превозвачи не са готови да дават толкова пари. Също голяма тревога предизвиква искането шофьорите задължително да нощуват в хотели, а не в камионите си, но превозвачите ни настояват, че няма къде да оставят камионите на охраняеми паркинги и рискът да бъде ограбен товара става огромен. Отделно, евродепутатът Ангел Джамбазки смята, че може да има проблем и със застраховките – защото застрахователите може да не искат да плащат щета, ако шофьорът не е бил на място.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички