Трето успешно издание на EXPO MoitePari


Трето успешно издание на EXPO MoitePari
Снимка: EXPO MoitePari

5204

На 16 и 17 ноември в София се проведе третото издание на най-големия финансов форум в страната – EXPO MoitePari. По време на събитието водещи експерти и анализатори в областта представиха най-актуалната информация от света на финансите и дадоха полезни съвети как да взимаме информирани решения относно личните си доходи. Форумът, организиран от финансовия портал MoitePari.bg, има за цел да повиши финансовата грамотност, повдигайки важните теми за инвестиционно планиране, тенденциите в спестяванията, иновативните банкови продукти, ипотечното кредитиране и начините да подобрим благосъстоянието си.

С колкото по-малко време разполага човек, толкова по-трудно и на по-висока цена би постигнал житейските си цели. Ето защо финансовата грамотност е толкова належаща сред младите. Различните инициативи, свързани с повишаване на финансовата грамотност, помагат този процес да започне да се случва. За това обаче е нужно време“, споделя Десислава Николова, старши финансов анализатор в MoitePari.bg и панелен модератор на форума.

Процесът на личното финансово планиране и как той допринася за реализирането на нашите житейските цели, беше сред акцентите в първия ден на събитието. Темата бе представена от финансовия директор на MoitePari Consult – Йордан Генов, а  участниците успяха да разберат не само кои са важните стъпки в изготвянето на личен/семеен финансов план, но и как да изготвят свой по време на работилниците, част от форума. Какъв е успешният път на инвеститора представи Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг, който не само очерта стъпките при формулирането на целите, но и по време на своя уъркшоп даде работещи решения как те да бъдат постигнати. Интерес сред участниците на форума предизвика и темата за основните видове застраховане – Животозастраховане и Общо застраховане, и най-популярните видове застраховки в тях. Те бяха представени в контекста на личната отговорност от Георги Хаджов, мениджър бизнес развитие, Karoll, който акцентира върху същността и ползите от застраховките „Живот“, свързани с инвестиционен фонд, здравните и имуществените застраховки.

Кои са шестте грешки при тегленето на жилищен кредит презентира Петър Илиев, оперативен директор, Кредитланд, който посочи, че някои от най-често срещаните проблеми при потребителите, предприели тази стъпка, са надценен бюджет за месечна вноска, грешно определен размер на търсения заем и допитването за оферта само до една банка. При покупката на имот могат да възникнат и редица усложнения като проблеми със статута и историята на имота, както и с финансирането и документите на строителния обект, разясни още адв. Асен Велинов в своята лекция. Темата беше допълнена и от лекцията на Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти, който анализира тенденциите на пазара на жилищни имоти, акцентирайки върху обема на сключени сделки за покупко-продажба на имоти в големите градове на страната и издадените разрешителни за строеж през текущата година.

Въпросът, който рано или късно вълнува всеки: „Колко трябва да съм спестил, за да се пенсионирам?“, намери отговор по време на форума чрез презентацията на Светлан Станоев от The Business Institute. Той представи основни подходи и правила, които да ни помогнат в пенсионна възраст да имаме стандарта на живот, който желаем. Но кои са инвестициите, които биха повишили благосъстоянието ни и колко е важно да започнем да спестяваме рано, за да постигнем максимални резултати? Тези въпроси повдигна във втория ден от семинарната програма Георги Георгиев, портфейлен мениджър, Karoll Capital. Експертът подчерта, че „Инфлацията, недостатъчното спестяване и предпочитането на депозит пред инвестиция са сред основните фактори, които намаляват богатството ни и стандарта ни на живот“. Едни от най-значимите инвестиционни продукти създадени за индивидуални инвеститори в последните години – борсово търгуваните фондове (ETFs), също бяха анализирани по време на събитието. Темата презентира Николай Устамитев, финансов консултант, MoitePari Consult, който разясни не само какво е ETFs, но и как може да бъде решена инвестиционната задача – в какви видовете активи може да се инвестира и кой е най-печелившият подход.

Приложимо ли е споделеното инвестиране в имоти в България и какви възможностите имаме, за да предприемем подобна стъпка, разказа Ефтим Ефтимов, основател и CEO на PropertyClub.eu. Той представи на участниците първата платформа за споделено инвестиране в имоти в Югоизточна Европа, създадена от професионалисти за широката публика, чиято мисия е да демократизира пазара на инвестиции в имоти, предоставяйки интуитивна за ползване платформа и диверсифицирани инвестиционни възможности. Вниманието на участниците в EXPO MoitePari бе привлечено и от възможностите на финтех иновациите с темата „Отворено банкиране (PSD2)“, презентирана от Галя Димитрова, управляващ партньор в Айрис Солюшънс ООД. Тя представи какъв е новият свят на отвореното банкиране и какви възможности за финансово моделиране ще донесе той при управлението на личните финанси.

Голям интерес сред присъстващите на форума и в двата дни предизвикаха работилниците, които надградиха получената информация по време на лекционната част и дадоха сериозни практически знания за успешното й прилагане.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички