Три огнища на птичи грип в България

Три огнища на птичи грип в България
Източник: Getty Images/Guliver

Констатирани са три първични огнища с инфлуенца (птичи грип) по птиците в областите Видин, Враца и село Маноле. Това каза на извънредна пресконференция в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) зам.-изпълнителният директор на агенцията д-р Петя Петкова, предаде „Фокус“.

„Целта на днешната пресконференция е да ви уведомим за създалата се епизоотичната обстановка в страната по отношение на инфлуенца по птиците. До момента имаме констатирани три първични огнища – едното е в област Враца в едно дивечовъдно стопанство, от което впоследствие направихме връзка с две вторични огнища в област Видин, откъдето има продадени птици“, обясни д-р Петкова.

По думите ѝ се касае за стопанство, в което се отглеждат полудиви патици и се пускат свободно в природата.

„Имаме първично огнище в село Ново село в птицевъден обект от тип „заден двор“, където се отглеждат около 25 домашни птици само за лични нужди. В резултат на засиления надзор, който проведохме в страната, разпоредихме взимане на проби от птицевъдни обекти, които са от промишлен характер и бяхме уведомени за една пратка птици, която идва от Унгария“, допълни тя.

Петкова уточни, че става дума за еднодневни патета, които се намират в обект в село Маноле, област Пловдив.

На пресконференцията стана още ясно, че от днес е забранен ловът на пернат дивеч.

По думите на Петкова е необходимо да се избягват контактите с диви прелетни птици, които са най-вероятният източник на инфекция и на домашните птици.

„В големите птицевъдни обекти да няма достъп на външни лица, които не са свързани с производството, за да предотвратим евентуалното проникване на вируса. Птиците в село Маноле са унищожени и труповете им се обезвредени по начин, който гарантира унищожаването на вируса и е извършена дезинфекция в стопанството. Общо три са огнищата – във Враца, Видин и Пловдив, като съответно две са вторичните огнища във град Видин, които са свързани със закупуване на патици от Враца. Контакт със заразените птици са имали лицата, които са свързани с производството в Маноле, а в другите огнища – стопаните на птиците и ветеринарните лекари, които са участвали в унищожаването на засегнатите и контактните птици“, обясни д-р Петкова. По думите ѝ става въпрос за десетки лица.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.