Три огнища на птичи грип в България


Три огнища на птичи грип в България
Снимка: Getty Images/Guliver

3534

Констатирани са три първични огнища с инфлуенца (птичи грип) по птиците в областите Видин, Враца и село Маноле. Това каза на извънредна пресконференция в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) зам.-изпълнителният директор на агенцията д-р Петя Петкова, предаде „Фокус“.

„Целта на днешната пресконференция е да ви уведомим за създалата се епизоотичната обстановка в страната по отношение на инфлуенца по птиците. До момента имаме констатирани три първични огнища – едното е в област Враца в едно дивечовъдно стопанство, от което впоследствие направихме връзка с две вторични огнища в област Видин, откъдето има продадени птици“, обясни д-р Петкова.

По думите ѝ се касае за стопанство, в което се отглеждат полудиви патици и се пускат свободно в природата.

„Имаме първично огнище в село Ново село в птицевъден обект от тип „заден двор“, където се отглеждат около 25 домашни птици само за лични нужди. В резултат на засиления надзор, който проведохме в страната, разпоредихме взимане на проби от птицевъдни обекти, които са от промишлен характер и бяхме уведомени за една пратка птици, която идва от Унгария“, допълни тя.

Петкова уточни, че става дума за еднодневни патета, които се намират в обект в село Маноле, област Пловдив.

На пресконференцията стана още ясно, че от днес е забранен ловът на пернат дивеч.

По думите на Петкова е необходимо да се избягват контактите с диви прелетни птици, които са най-вероятният източник на инфекция и на домашните птици.

„В големите птицевъдни обекти да няма достъп на външни лица, които не са свързани с производството, за да предотвратим евентуалното проникване на вируса. Птиците в село Маноле са унищожени и труповете им се обезвредени по начин, който гарантира унищожаването на вируса и е извършена дезинфекция в стопанството. Общо три са огнищата – във Враца, Видин и Пловдив, като съответно две са вторичните огнища във град Видин, които са свързани със закупуване на патици от Враца. Контакт със заразените птици са имали лицата, които са свързани с производството в Маноле, а в другите огнища – стопаните на птиците и ветеринарните лекари, които са участвали в унищожаването на засегнатите и контактните птици“, обясни д-р Петкова. По думите ѝ става въпрос за десетки лица.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички