Тридневен протест ще има пред Народното събрание заради промените при приватизационните договори


Тридневен протест ще има пред Народното събрание заради промените при приватизационните договори
Снимка: iStock/Guliver

2921

Тридневен протест на повече от пълен работен ден срещу промените в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол започва от 25 юли. Протестът ще е пред Народното събрание и ще трае от 8:30 часа сутринта до 21:00 часа вечерта – в последните три дена на тази седмица, които са и последните три работни дни на народните представители за това лято.

Организатор на протеста е Росен Миленов. Той е категоричен, че депутатите "по безцеремонен начин те гласуваха в ущърб на цялото общество промени, с които се облагодетелстват с десетки милиони т. нар. олигарси. Затова трябва да бъдат призовани да прегласуват тези престъпни промени и да им бъде даден урок, че цялата власт произтича от суверена". Миленов е категоричен, че изграденото от нашите бащи и дядовци е отишло в ръцете на шепа люде. За пример до какво е довела приватизацията, Миленов сочи бившия прокурор Никола Филчев, който пред медии казвал, че България е загубила 27 млрд. лева от целия приватизационен процес.

Отделно Миланов обръща внимание на факта, че промените в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол влизат в сила със задна дата. Той иска от премиера Бойко Борисов да разпредели обезщетенията, които държавата ще вземе по концесионни договори, ако/след като законовите промени бъдат отменени, да бъдат дадени на хората в неравностойно положение и за закупуване на животни за фермерите в Странджа.

Припомняме, че на 17 юли в съотвения закон беше гласувана следната промяна - приватизаторът да не се придържа към специфичните задължения на приватизирано дружество, пряко свързани с предмета му на дейност, за повече от 5 години. Поправката влезе в сила със задна дата. Със законовата промяна братя Домусчиеви ще си спестят плащането на неустойки за неизпълнение на приватизационния договор за "Български морски флот" (БМФ), които са близо 60 млн. лева.

Промяната постила килим и пред купувача на "Булгартабак холдинг", свързван с Пеевски - той е длъжен да запази предмета на дейност дълго, а въпросът сега е, че "дълго" придобива друг времеви ракурс. Другият печеливш от прокарването на промените ще е бъдещият партньор на Пеевски във вестникарските му дружества "Ню имидж", който купи преди 12 години "Бояна филм". "Ню имидж" има задължение да не продава земята на киноцентъра в престижния столичен район за 20 години, но с приетите поправки задължението ще отпадне.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички