Трябва ли да има данък "богатство" за заможните хора?


Трябва ли да има данък "богатство" за заможните хора?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

5147

"Дълбоко неморални" и "кражба на пари" - така бизнесменът Ивайло Пенчев определи предложенията на КНСБ за въвеждане на необлагаем минимум и на данък "богатство".

"Същността на данъчното облагане е насилствено изземване на пари от хора, които са ги изкарали честно. В една правова държава този, който е изкарал повече пари, е създал повече блага за останалите. Насилственото изземване на повече пари е неморално", допълни още Пенчев пред bTV.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", "това е нормална реакция на хората с парите, нормалният конфликт между капитала и труда. В същото това време тези хора много обичат да участват в благотворителни кампании. Когато обаче го правиш, за да си измиеш лицето пред обществото, тогава е лошо и просто пиар. Няма как да продължават да умират деца от рак, защото няма как да им се осигури химиотерапия, докато други имат "Ламборджини" в гаража си. Държавата с най-ниски данъци продължава да губи хора."

По думите ѝ, че не става въпрос за кражба, а за обществен договор, спрямо който всеки трябва да участва съгласно възможностите си във функционирането на обществото. "Този тип индивидуализъм е дълбоко навлязъл в обществените отношения, при което се зачертават базови принципи на съществуването на обществото. Това са нормални подходи в западноевропейските държави", допълни още тя.

"Хората, които "консумират" данъци, са основно държавните служители и всички други организации, които не създават стойност. В тази група включвам и компании, които работят само за държавни поръчки. Това са хора, които се хранят от данъците и имат интерес те да нарастват. Всички други, които ги плащат, са платци на данъци", заяви от своя страна Ивайло Пенчев.

Припомняме, че КНСБ предложи да се въведе данък "богатство" за най-заможните българи, които да бъдат облагани за яхти, скъпи автомобили и вили. КНСБ изчислява, че ако данъкът бъде въведен, ще донесе 300 млн. лева допълнително в хазната. Припомняме, че подобен данък - данък "уикенд", беше въведен по инициатива на Владислав Горанов, но извади на фокус доста абсурди.

Предложението е част от пакета с предложения за държавния бюджет за 2020 година. Синдикатите искат и необлагаем минимум с размера на минималната работна заплата.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че на европейско ниво се готвят нови мерки за справяне с неравенствата. Сред тях е бъдеща директива за минималните работни заплати: "И това не е никаква илюзия, нито е химера на комунистите. Тази тема стои на масата на преговорите. Ще издам една тайна, която аз знам от преди няколко дена. Почти е сигурно, че ще присъства в коалиционното споразумение на партиите, които ще формират мнозинството в новия Европейски парламент, на групите по-скоро“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички