Трябва ли да обедините всичките си пари с тези на половинката?

Трябва ли да обедините всичките си пари с тези на половинката?
Източник: iStock/Guliver

Някои хора смятат, че щом се омъжат/оженят, това значи, че трябва да са изцяло свързани с половинката си във всеки един аспект от живота, включително финансовия. Затова обединяват парите си. Други пък предпочитат да запазят известна свобода и затова си отделят лична сума за собствени харчове. Кой от двата варианта е по-добър?

"В повечето успешни бракове има някаква форма на разделение. Хората трябва да могат да водят и отделен живот със своите хобита и предпочитания, да съществуват като личности, а не само като част от двойка. Не бива да са просто "съпругът или съпругата на някого", заявява професорът по социология Стивън Нок пред WebMD.

Според американско изследване от 2017 г. 51% от двойките са обединили парите си, след като са се събрали, 34 на сто са обедини част, но са си оставили и лични суми, а 15% изобщо не са споделили финансите си. При по-младите двойки (под 34-годишна възраст) 29 процента нямат общи банкови сметки.

Спрете да си повтаряте тези 3 неща, ако искате да сте по-успешни и щастливи

Мислете си, че само външни фактори са виновни за неуспехите или депресиите ви? Не е така. Всичко се определя от нач...

Като цяло, добре е семейството да има повече от една банкова сметка - за по-голяма финансова сигурност. Най-добрият вариант е съпрузите да имат обединени финанси, но и всеки да разполага с някаква отделна сума за лични желания и разходи.

Важно е големите финансови решения - за покупка на жилище или други по-съществени придобивки, да се взимат заедно и след подробно обсъждане. Партньорите трябва да са максимално прозрачни и чести един с друг. Но в същото време не бива да им се налага да искат разрешение за малките персонални удоволствия, които си позволяват в магазина, или пък да дължат отчет за всяка дреболия, която купят.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.