Трудовите злополуки в България са намалели с 1300 за десетилетие


Трудовите злополуки в България са намалели с 1300 за десетилетие
Снимка: Gettyimages.com

1863

Трудовите злополуки в България са намалели с над 1300 през последните десет години. Това заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев в началото на едноседмичната кампания за отбелязване на Световния ден за безопасност и здраве при работа, организирана от КТ „Подкрепа“, съобщиха от МТСП.

През миналата година трудовите злополуки са били 2257. За последните десет години инцидентите с летален изход са намалели с почти 50%. През 2016 г. те са били 71.

В световен мащаб трудовите злополуки са около 2 милиона годишно. Над 160 милиона работници всяка година се разболяват от професионални заболявания.

Министърът на труда посочи, че фонд „Условия на труд“ към Министерството на труда и социалната политика ежегодно финансира проекти за подобряване условията на труд в българските предприятия и проекти за минимизиране на професионалните заболявания. По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са заделени 80 милиона лева за проекти по схемата „Безопасни условия на труд“.

„Имаме инструментите, политиката и вижданията как условията на труд в българските предприятия да бъдат подобрени. Нека всички ние заедно – правителство, работодатели и синдикати, да гарантираме, че българските работещи ще се чувстват удовлетворени и сигурни на своето работно място“, заяви министър Донев.

Той добави, че МТСП в сътрудничество със синдикалните и работодателските организации разработва национални програми и стратегии за безопасност и здраве на работното място.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички