Тръмп блокира сделката на Qualcomm и Broadcom

Тръмп блокира сделката на Qualcomm и Broadcom
Източник: Getty Images/Guliver

Една от най-мащабните сделки в историята на технологиите беше блокирана от Доналд Тръмп. Американският президент спря опитите на базираната в Сингапур компания за производство на чипове Broadcom да придобие щатския си конкурент Qualcomm от съображения за националната сигурност на САЩ. Това съобщи Bloomberg.

Тръмп е взел решението по препоръка на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS), която осъществява надзор върху придобиванията на американски фирми от чуждестранни купувачи.

Нейното решение бе обявено само няколко часа след като Хък Тан, главният изпълнителен директор на базираната в Сингапур Broadcom, се срещна с представители на Пентагона като последно усилие да спаси сделката.

„Има надеждни доказателства, които ме карат да вярвам, че Broadcom Ltd., придобивайки Qualcomm, може да предприеме действия, които заплашват да накърнят националната сигурност на САЩ", казва Тръмп в заповедта, подписана в понеделник вечер във Вашингтон.

Broadcom заяви в изявление, че преглежда заповедта и че „категорично не е съгласна, че предложеното придобиване на Qualcomm поражда опасения за националната сигурност".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.